Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poslední pokus o prodej areálu machnínského sanatoria. Město chce 21 milionů

Necelých jednadvacet milionů chce město za areál bývalého očního sanatoria v Machníně. Ten se snaží prodat asi dva roky, kupce ale nenašlo. Pokud se zájemce nenajde ani teď, areál si město nechá a vybuduje zde zřejmě zázemí pro Městské lesy Liberec.

O areál v minulosti projevili zájem dva zájemci, k prodeji ale nedošlo. A radnice se připravuje i na možnost, že se nenajde ani nyní. „V případě, že se nenajde kupec do konce roku, město zvažuje, že areál využije jako nové sídlo Městských lesů Liberec,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Nová cenovka areálu je 20 863 000 korun. „Vzhledem k vývoji cen na trhu s nemovitostmi jsme zadali nový odhad ceny této nemovitosti, abychom upravili reálnou tržní hodnotu nabízeného areálu,“ řekl náměstek primátora Liberce pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti Adam Lenert (ANO).

Hlavním objektem v areálu je Kleinertova vila. Ta je ale v dezolátním stavu a je určena k demolici. Další objekt je u vjezdu do areálu, ten funguje a bydlí v něm nájemce. Součástí areálu je také strážní věž a zeď, která vede kolem Rynoltické ulice. „Místy je již narušena a potřebuje opravit. Samotné pozemky jsou v současnosti pokryty vzrostlými stromy, stáří některých je jistě přes 100 let,“ dodala mluvčí.

Historie areálu

Machnínský zámeček si jako rodinné sídlo zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily z celé země léčit děti s očními vadami. Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo budovu zámečku společně s domkem správce a strážní věží a nechalo si jen okolní pozemky lesoparku, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval. Zpátky získal Liberec všechny budovy do svého vlastnictví v roce 2019 za 2,8 milionu korun.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky liberec, radnice, machnín, prodej, sanatorium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka Kašparová

Myslím, že prodávat památku, kus historie, vzrostlých stromů, byť v dezolátním stavu není správné rozhodnutí, areál by se dal využít jako centrum duševního zdraví, léčebna apod., Liberec není nafukovací, je plný předražených bytů, obchoďáků, ovšem prostor pro nemocné děti či dospělé, volnočasové aktivity, prostor pro odpočinek aj. Město , dle mého názoru, nemá vize na 50 let dopředu, je zmítáno ode zdi ke zdi, těmi, kdo jsou právě u vesla, co nejvíc křičí, tlačí, či mají hodně peněz a město je chce a samozřejmě potřebuje, ovšem za jakou cenu. Co až nebude co prodávat?

Středa, 18. října 2023, 09:07Odpovědět

Jan Strapina

Velevážení Liberečáci kdoby takouvouhle barabiznu chtěl a ještě za to 21 mega?!To si můžete strčit tak maximálně do prdele!!!!!

Úterý, 17. října 2023, 15:50Odpovědět

Poslední pokus o prodej areálu machnínského sanatoria. Město chce 21 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.