Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberečtí lékaři protestují proti přesčasům, krajská nemocnice chystá změnu systému služeb

Liberečtí lékaři z krajské nemocnice podpořili své kolegy napříč republikou v protestu proti novele zákona, která upravuje lékařskou práci přes čas. Ta nově nařizuje lékařům v nemocnicích, aby sloužili dvojnásobek času přesčasů než dosud, což je 832 hodin. Mnozí doktoři v zemi na novelu zareagovali výpovědí, což se stalo i v případě padesáti lékařů z 520 pracujících v Liberci.

Zdejší vedení nemocnice v protestu proti novele navržené vládou a poslanci mladé lékaře podporuje a řeší s nimi úpravu pracovní doby i přesčasů zdejších zaměstnanců bez ohledu na novelu. Už od jara připravuje management Krajské nemocnice Liberec (KNL) úpravu systému služeb lékařů ve všech svých třech nemocnicích. Platit začne od ledna 2024.

Doufali jsme, že se situace bude postupem času zlepšovat a že dojde k nějaké změně. Nicméně novelou zákoníku práce poslanci potažmo vláda dali najevo, že to řešit nechtějí, naopak zlegalizovali problém, který nám vadil,“ popsal liberecký chirurg Vít Blecher.

Jeho kolegyně Klára Plíšková popsala, jak služba s přesčasy přibližně vypadá. V sedm ráno nastoupí v rámci běžné pracovní doby do zaměstnání, která končí třeba ve tři, avšak pokud má službu rovnou navazuje dál po normální pracovní době a pokračuje až do rána, končí například vizitou a domů odchází druhý den kolem osmé ráno. „Naposledy třeba v pátek jsem měla dvaceti čtyřhodinovou službu, šla jsem domů, prospala celou sobotu, sloužila jsem zase v neděli 24 hodin, prospala jsem zbytek pondělí a teď jsem opět tady,“ přiblížila v úterý dopoledne lékařka. Ve svých třiceti letech nemá rodinu, rodiče vidí zhruba jednou za dva měsíce, o volném času na koníčky ani nemluvě. A tak to už trvá od školy.

Jsme rádi, že naše nemocnice jako jedna z mála toto řeší. Uvidíme, jak to nakonec bude konkrétně vypadat, ještě nemáme všechny verze na stole,“ poznamenal Blecher a podotkl, že pokud jde o něj, akceptoval by 416 hodin přesčasů, což bylo stanoveno zákonem dosud. Ovšem jen za loňský rok odsloužil přesčasů nad rámec úvazku 800 hodin, letos mu to zatím vychází na 600 přesčasových hodin.

Krajská nemocnice Liberec připravuje úpravy v organizaci služeb, od nichž si slibuje snížení počtu přesčasů lékařů, kterých aktuálně v nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu slouží o víkendech celkem 41.

Reorganizujeme práci uvnitř nemocnice, připravujeme reformu služeb. Potom bude stačit, aby sloužilo sedm lékařů a další zůstali v pohotovosti doma na telefonu a byli povolání v případě náročných výkonů či operací,“ přiblížil lékařský ředitel KNL Tomáš Roubíček. Pohotovost doma se do přesčasů započítávat nebude, ale lékaři za ni budou dostávat také zaplaceno.  

Není tady konflikt s naší nemocnicí, víme, čemu se naši lékaři chtějí bránit. Mají mít stejné podmínky jako v jiných profesích, nelze přeci sloužit půl roku přesčasů navíc. Chceme jim vyhovět,“ konstatoval generální ředitel nemocnice Richard Lukáš.

Lékařský ředitel Roubíček podotkl, že problematika přesčasů se dotýká i třeba sanitářů nebo některého středního zdravotnického personálu.

Nadměrné přesčasy mají nejen negativní dopady na zdravý mladých lékařů ale i na jejich odchod z profese či změnu zaměstnání. „Já už jednou zaměstnavatele změnila a odešla z jiné nemocnice sem do Liberce, neboť jsem na předchozím místě sloužila tisíc hodin přesčasů. O změně zaměstnání zatím neuvažuji, ale určitě to nutí spoustu lidí. Dodělají si atestaci a ze systému utečou, protože to nevydrží a dají přednost osobnímu životu. Zbyde jen pár takových, kteří to drží a o to víc mají práce. Je dobré, že se to zdejší management snaží změnit, ale pokud se nezmění systém, rozhodně nevydržím do důchodu pracovat takto dál. Mám dva roky do atestace, otázka je, jak to bude dál,“ dodala lékařka Plíšková.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky přesčasy, protesty, služby, lékaři, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí lékaři protestují proti přesčasům, krajská nemocnice chystá změnu systému služeb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.