Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji od minulého týdne opět klesly

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji od minulého týdne opět klesly. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 39,37 Kč, před týdnem byl o 36 haléřů dražší. O 29 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,67 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 3,23 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 6,87 Kč na litru víc.

Pohonné hmoty začaly rychle zdražovat loni po ruské invazi na Ukrajinu, která začala 24. února. Cena nafty v kraji kulminovala 13. března loňského roku na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejníž se cena nafty od té doby dostala na konci letošního května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem loňského července, kdy byl v kraji litr v průměru za 47,95 koruny. Za posledních šest měsíců byl benzin nejlevnější na konci května, to za litr řidiči platili 36,41 koruny.

Paliva zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. Růst cen výrazně zrychlil počátkem srpna, kdy k němu přispělo zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 Kč za litr. Od minulé středy zlevnila nafta v zemi o 29 haléřů, teď přijde litr v průměru na 39,88 koruny. Benzin je v průměrně po 39,57 koruny za litr, před týdnem byl o 33 haléřů dražší. Od 6. října přestal být benzin dražší než nafta. Nejlevněji tankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,81 Kč, naftu tam mají po 39,35 Kč. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 41,03 koruny a nafta 41,13 Kč.

V Libereckém kraji se ceny paliv drží pod celostátním průměrem. Méně nebo stejně platí za paliva motoristé v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji, v Moravskoslezském platí stejně jen za benzin, naftu mají dražší. Nejlevnější paliva prodávají v kraji na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 39,07 Kč a nafta po 39,38 Kč. Nejdráž tankují motoristé na Semilsku, za litr benzinu platí v průměru 39,73 Kč, nafta je tam po 39,87 koruny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji od minulého týdne opět klesly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.