Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Liberec si na bazén půjčí 750 milionů. Peníze přislíbil i kraj, město chce získat dotace

Zatímco příští rok by měla začít rekonstrukce libereckého bazénu, radnice řeší, z čeho ji zaplatí. Potřeba je totiž podle odhadu 1,074 miliardy korun bez DPH. Třičtvrtě miliardy si město hodlá půjčit, zbytek peněz by pak rádo získalo z dotací, 150 milionů přislíbil kraj.

Radní schválili dvě varianty, jak úvěr na 750 milionů korun od bank získat. „Tou první je klasický úvěr ve výši 750 milionů se splácením na 10 let (ročně 75 milionů a úroky) s tím, že zbytek financování zajistíme z dotací. Nebo můžeme zvolit variantu č. 2. Ta je podmíněná tím, že získáme kontokorentní úvěr až do částky 750 milionů, který nám dovolí dynamicky pracovat s aktuálně volnými finančními prostředky města. A současně možností použít tento kontokorent pouze v případě, že to bude nutné,“ vysvětlil primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Podle něj má nyní město na účtech necelou miliardu korun a financovat by tak rekonstrukci mohl z vlastních zdrojů. „Musíme ale pochopitelně myslet i na jiné slíbené a nutné investice,“ dodal.

150 milionů od kraje

Pokud město úvěr získá, stále mu ale bude chybět tři sta milionů. Zhruba polovinu by mohl získat od Libereckého kraje. „V rámci přípravy střednědobého výhledu, který Liberecký kraj připravuje, se v příštím roce počítá s částkou 50 milionů, ta pak bude i v dalších dvou letech. Celkem jde o 150 milionů. Tato částka je ze strany kraje přislíbená. Schválení rozpočtu ale podléhá zastupitelstvu Libereckého kraje,“ uvedl náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Radnice by pak další peníze chtěla získat z dotací. „Co se týká dalších dotací, v tuto chvíli nejsou vyhlášeny žádné tituly, kde bychom mohli žádat,“ dodal Židek. Jeden z titulů se podle něj připravuje na Státním fondu životního prostředí. „Ten ale není na zateplení, ale jako příspěvek na památkově označené objekty,“ podotkl.

Podle Židka ještě město čeká, jaké budou vyhlášeny tituly Národní sportovní agenturou. „Rádi bychom dosáhli na větší individuální dotaci, jestli se nám podaří toho dosáhnout, nebo dosáhnout na část dotací týkajících se rekonstrukcí, to uvidíme v průběhu roku, tam se dá žádat, i když stavba probíhá,“ uzavřel.

Rekonstrukce bazénu

Rekonstrukce městského bazénu začne nejdřív na jaře příštího roku a potrvá dva roky. Po dobu modernizace bude plavecký stadion, který loni navštívilo přes 460 tisíc lidí, uzavřený. V krytém areálu z poloviny 80. let minulého století jsou tři bazény, tobogany, sauny, vířivky a další atrakce. Opravu sportoviště potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Bazén čeká i výrazná přestavba.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky bazén, bazén liberec, liberec, rekonstrukce, plavání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Liberec si na bazén půjčí 750 milionů. Peníze přislíbil i kraj, město chce získat dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.