Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vyšetřování pádu kabiny lanovky na Ještěd není po dvou letech uzavřené

Vyšetřování pádu kabiny lanovky na Ještěd v Liberci není ani po dvou letech uzavřené. Předloni na konci října při nehodě zemřel průvodčí, lanovka je od té doby mimo provoz. Regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský řekl, že vyšetřování se blíží k závěru. Policisté neštěstí vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, nikoho konkrétního dosud neobvinili.

Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera předpokládá, že jejich závěrečnou zprávu zveřejní na začátku příštího roku. „Byli jsme Policií ČR požádáni o sdělení našich zjištění a následně, také na jejich základě, PČR požádala o odložení projednání a vydání závěrečné zprávy z důvodu svých úkonů v trestním řízení," uvedl dnes Kučera v sms zprávě zaslané ČTK.

Tragická nehoda se stala 31. října 2021. Po přetržení tažného lana spadla jedna ze dvou kabin visuté lanovky a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a zastavit kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici.

V devadesátileté historii lanovky na Ještěd se tažné lano přetrhlo už v roce 1944. Tehdy ale měla lanovka jiný systém jištění s dvěma tažnými lany a nehoda neměla tragické následky.

Po předloňské tragické nehodě je lanovka ve vlastnictví Českých drah mimo provoz. Dopravce nechce jít do nákladné opravy odhadované na více než čtvrt miliardy korun. Zájem o převzetí lanovky má Liberec, s Českými drahami se ale zatím na podmínkách odkupu nedomluvil. Obchod je ve fázi, kdy mají obě strany vyhotovené znalecké posudky a nyní se dohadují o ceně.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Zbranková Albaniová

Štítky ČR, nehoda, kriminalita, lanovky, Ještěd, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tahle šaškárna už nemá nic společného s prací Policie. Protahování je jen byznys. Příčina byla ČD známa dávno.

Sobota, 28. října 2023, 10:13Odpovědět

Vyšetřování pádu kabiny lanovky na Ještěd není po dvou letech uzavřené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.