Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Benefiční dražba uměleckých děl vynesla více než milion korun

Už po sedmadvacáté se konala tradiční benefiční aukce Nadace EURONISA. Zájemci v ní dražili umělecká díla ve prospěch různých organizací, mezi které bude výtěžek rozdělen. Podařilo se získat 1 142 000 korun.

Dražilo se celkem 169 uměleckých děl od 142 autorů nebo dárců. Dražit bylo možné malby, kresby, grafiky, skleněné plastiky, mince i šperky. Po několikahodinové dražbě byl vyhlášen výsledek 1 142 000 korun, což je druhý nejvyšší výtěžek v historii nadace po loňském rekordním ročníku. Prodáno bylo téměř 70 % děl, přičemž sál se na celkové částce podílel z poloviny,“ uvedl projektový manažer Nadace EURONISA Jiří Helis. O díla se ucházeli zájemci, kteří dorazili na aukci do liberecké Oblastní galerie ale i zájemci na internetu.

Nejdražší položky byly vydraženy sběrateli přítomnými v sále. Jednalo se o barevný sítotisk Stanislava Kolíbala, Kompozice čtverců z roku 2022, které se z 40 tisíc vyšplhalo na 140 tisíc. Nejdražší vydraženou skleněnou plastikou byl Mechanismus od Josefa Marka, kterou si odnesl kupec ze sálu za 90 tisíc korun. Stanislav Kolíbal byl ve svých 98 letech také nejstarším dárcem díla. Josef Marek z Jablonného v Podještědí své dílo do aukce daroval poprvé. A nejen on. Poprvé nadaci letos podpořilo více než 40 autorů, především z mladé a střední generace. Také díky nim byla nabídka děl velmi pestrá. Úspěch měly také drobnější grafiky, šperky a díla regionálních autorů, která se dražila především v sále. Nevydražená díla je ještě možné zakoupit za vyvolávací cenu na www.pragueauctions.com.

Součástí aukce byla také výstava fotografií z organizací, které nadace ze získaných peněz podpořila v loňském roce. Jsou mezi nimi například centra věnující se tělesně a mentálně postiženým, mateřská a komunitní centra, organizace zaměřující se na primární prevenci u dětí a mladistvých,“ poznamenal Helis.

Například byla podpořena Diakonie Dubá, která získala částku 30 tisíc korun na provoz pobytového centra sociální rehabilitace pro lidi po úrazech. Dalších 30 tisíc korun obdržel Tichý svět z Liberce na zaměstnávání sluchově postižených osob v šicí dílně. 60 tisíc získal Přístav 3V na aktivizační služby pro seniory v Chrastavě. Celkem jich bylo 21 a všechny pracují v Libereckém kraji a Šluknovském výběžku.   

Také většina letošního výtěžku z aukce bude po odečtení nákladů rozdělena mezi organizace, které se se svým projektem přihlásily do grantového řízení. Správní rada bude o výši podpory a vybraných organizacích rozhodovat na konci listopadu a k organizacím se finanční podpora dostane ještě tento rok.   

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadace EURONISA

Štítky aukce, Nadace EURONISA, Liberec, Liberecký kraj, Šluknovský výběžek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benefiční dražba uměleckých děl vynesla více než milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.