Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jenišovicích občané organizují petici proti výstavbě větrné elektrárny. Stavět by ji chtěl ČEZ

U vrchu Zabolky v Jenišovicích by mohla v budoucnu vzniknout větrná elektrárna. Lokalitu vytipovala společnost ČEZ Obnovitelné zdroje jako jedno z míst, kde by chtěla postavit větrník a seznámila s tímto úmyslem místní obyvatele i zástupce obce. Jestli tady větrník vyroste není jisté, ovšem část místních lidí je už nyní proti výstavbě a organizuje petici.

Momentálně jsme v tomto případě skutečně na úplném začátku. V Jenišovicích proběhlo v říjnu veřejné projednávání, kde jsme představili veřejnosti potenciál větrné energetiky i další možnosti spolupráce se Skupinou ČEZ. Naše záměry touto cestou lidem vždy otevřeně prezentujeme jako příležitost podílet se na spolu s námi na rozvoji obnovitelných zdrojů v České republice. V každém případě také respektujeme názor a rozhodnutí každé obce,“ konstatoval mluvčí Skupiny ČEZ Martin Schreier.  

Jak doplnil, v případě zájmu obce a uzavření smlouvy o spolupráci by v příštích letech následovaly další kroky povolovacího řízení, které je v podmínkách České republiky nejnáročnější na čas.

Nyní je na tahu zastupitelstvo obce, které se musí námětem zabývat a rozhodnout o spolupráci. „Představili nám možnosti a vybrané lokality. Jako zastupitelstvo jsme se ještě na ničem nedohodli, a tak nemůžu říci, jak se k možnosti postavíme,“ uvedl starosta Jenišovic Bohumil Bradáč. Tématem se zřejmě budou zabývat zastupitelé na nejbližším zasedání, které je naplánované na 16. listopadu.

Proti výstavbě větrné elektrárny se staví část místních obyvatel, kteří proto zřídili webové stránky a organizují petici. Tu lze podepsat nejen elektroniky přes portál státní správy, ale i fyzicky, neboť s ní obchází domácnosti. V souvislosti se stavbou větrníku se obávají několika negativních dopadů, například poklesu ceny nemovitostí v okolí elektrárny, dopadu na krajinný ráz i zdravotní rizika, zvýšeného hluku či mechanického vlnění.

Katastrálně je sice elektrárna naplánovaná čistě na území Jenišovic, ale určit se bezprostředně dotýká její stavba i lidí v okolí, v Odolenovicích nebo Žďárku. Rozhodli jsme se organizovat petici, kterou chceme předat zastupitelům. Jde nám o to, aby nerozhodovali bez vyjádření obyvatel,“ vysvětlila iniciátorka petice Hana Čáslavová s tím, že nejlepší by bylo, kdyby se obec zeptala na názor občanů prostřednictvím veřejné ankety nebo referendem o větrné elektrárně.  

Myslíme si, že nabídka, s níž přišel ČEZ, není pro obec nějak zvlášť zajímavá. Šlo by asi o 650 tisíc ročně, navíc by se tato částka měnila podle výkonu elektrárny, tedy podle toho, jestli bude foukat nebo nebude. Na druhou stranu bychom také přišli na vrchu Zabolky o oblíbené místo, kam lidé chodí na procházky, jezdí cyklisté, chodí rodiny s dětmi,“ popisuje Čáslavová další důvody, které vedou místní k odmítavému postoji.

Zástupci petičníků se chtějí v polovině listopadu vypravit na jednání zastupitelstva a podpisové archy předat.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com; https://bezvetrniku.webnode.cz/

Štítky větrná elektrárna, výstavba, plán, Jenišovice, Liberecko, Jablonecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Nevýhody moc nevidím. 650 tis. není málo. Chtělo by se to podívat někde v okolí, kde už to mají postavené, jaký to tam dělá hluk, ale myslím, že moc asi ne. Navíc pokud si dobře pamatuju omezení pohybu v okolí žádné není. Zvláštní je, že ty elektrárny jsou větší než je třeba porost stromů a je tedy otázka, jak to dávají ti technici vůbec dohromady. Pak tu jsou třeba otázky, jak rychle se to otáčí a proč, pak to spíše vypadá jako boží mlýny. Pak jde trochu asi o to, že to asi zničí ráz takové té staré české vesnice. Pokud si dnes nedělá ale starosti nikdo moc s ekologií nebo válkami, to jestli stojí někde nějaký sloup s vrtulí je asi jedno. Já se vůbec divím, že jeden člověk nebo několik lidí má vliv na tak velké území okolo sebe. My ve městech nemáme vliv na nic.

Neděle, 29. října 2023, 10:13Odpovědět

V Jenišovicích občané organizují petici proti výstavbě větrné elektrárny. Stavět by ji chtěl ČEZ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.