Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Správa železnic dokončila rekonstrukci nádraží v Semilech za 218 milionů korun

Správa železnic dokončila rekonstrukci nádraží v Semilech. Po nádražní budově, kterou v roce 2019 opravily České dráhy, je teď zmodernizované i kolejiště, nástupiště a přibyl nový podchod. Náročnou stavbu stihla společnost Swietelsky Rail CZ dokončit v jediné stavební sezoně, stavělo se přitom za provozu. Při slavnostním otevření to sdělil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Stavba přišla na 218 milionů korun a byla spolufinancována z evropských fondů.

„Vytvořili jsme zde bezbariérový prostor s prostupem i na druhou stranu, informační systém a hlavně zde proběhla předpříprava pro budoucí terminál autobusového nádraží, takže se zde spojí všechny módy a o tom má být veřejná doprava," doplnil Svoboda. Velmi nákladné byly podle něj zejména nutné zemní práce. „My jsme zde v úplně jiné úrovni vůči komunikaci, dá se říct, že ta stanice se vytvořila znovu na zelené louce," dodal.

S novým nádražím je velmi spokojena starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). „Ta stavba se opravdu povedla a obrovsky zafungovala spolupráce firmy, Správy železnic a města," řekla. Cestující v Semilech teď mají k dispozici dvě nová nástupiště, která díky výšce umožňují pohodlný nástup do vlaků. Bezbariérový přístup zajišťují šikmé chodníky, starý nevyhovující podchod nahradili stavbaři novým. Vedle nádraží vyrostlo parkoviště, z nástupiště bude možné pohodlně z vlaku přestoupit rovnou do autobusů a naopak.

Radnice teď připravuje výstavbu nového autobusového nádraží hned vedle kolejí, pozemek o rozloze zhruba 4500 metrů pro něj koupilo město od Českých drah téměř za 2,4 milionu korun. „Podařilo se nám získat na výstavbu autobusového nádraží podporu z evropských dotací. Celková částka je 45 milionů korun a z toho 27 milionů jsme obdrželi jako dotaci. V současné době připravujeme výběrové řízení a v dubnu by měla začít stavba," dodala semilská starostka.

Stavební práce v této části by tím ale skončit neměly, Liberecký kraj připravuje výstavbu průtahu kolem nádraží, který by měl tranzitní dopravu odklonit z centra města. Práce tam jsou naplánovány na rok 2025 po přesunu autobusového nádraží do nového prostoru.

V sousedství průtahu navíc vyroste nová základna záchranné služby, která musí opustit areál nemocnice. V budoucnu by podle Mlejnkové měla ještě vedle ní vyrůst nová základna hasičského záchranného sboru. „Současná je v zátopové zóně," doplnila starostka.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Martin Půta

Štítky Liberecký kraj, Semily, Správa železnic, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic dokončila rekonstrukci nádraží v Semilech za 218 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.