Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O sdílená kola v Liberci mají zájem studenti, jsou pro ně alternativou k MHD

Díky studentům z Technické univerzity v Liberci stoupl zájem o sdílená kola ve městě. Studenti sdílená kola využívají jako alternativu k MHD. Letos bude stát Liberec tato služba téměř milion korun. Město z této částky zaplatí 480 000 korun a půl milionu získá z dotace od Libereckého kraje.

O sdílená kola mají v Liberci zájem zejména studenti. Využívají je jako alternativu k MHD. Naznačují to dosavadní data, která má radnice k dispozici. Informoval o tom náměstek primátora Liberce Adam Lenert (ANO). Bikesharing testuje město po několikaleté odmlce od léta, službu provozovanou firmou Nextbike bude vyhodnocovat na konci roku.

„Podrobnější analytickou část představím asi v prosinci, až budeme mít data kompletní," řekl Lenert. Získaná data chce Liberec využít i jako podklady pro chystanou vyhlášku, která by měla určovat, kde bude možné odstavovat sdílená kola či koloběžky a eliminovat další problémy spojené s touto službou.

V Liberci je v rámci bikesharingu 150 kol na 50 stanovištích. K dispozici budou do poloviny listopadu. Díky studentům zájem o sdílená kola po letních prázdninách stoupl. „Výpůjčky výrazně vzrostly. To jsme očekávali a nárůst je způsobený tím, že do města přicestovali studenti zejména technické univerzity," uvedl Lenert (ANO).

Za září bylo podle něj přes 2200 výpůjček, z toho 1987 do 15 minut, kdy uživatel za půjčení kola neplatí. „Takže se ukazuje, že je to opravdu používané na krátké vzdálenosti s tím, že ty nejlepší stanice jsou Fügnerova, Soukenné náměstí a plavecký bazén. To se změnilo, protože v předchozích měsících to byla zoologická a muzeum," dodal náměstek.

Liberec letos bude stát bikesharing téměř milion korun, z toho ze své kasy zaplatí 480 000 korun a půl milionu získá z dotace od Libereckého kraje. Kromě Liberce jsou v kraji sdílená kola už jen v sousedním Jablonci nad Nisou.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Bočková

Štítky Liberec, sdílená kola, cykloturistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O sdílená kola v Liberci mají zájem studenti, jsou pro ně alternativou k MHD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.