Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj kupuje dům architekta Hubáčka v Alšově ulici. Zřídí v něm muzeum

Expozice připomínající život a práci architekta Karla Hubáčka má v budoucnu vzniknout v jeho domě v Alšově ulici v Liberci. Od Hubáčkovy rodiny jej kupuje Liberecký kraj, který tady ve spolupráci s rodinou, zástupci Severočeského muzea, Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, historiky architektury a dalšími odborníky vytvoří místo, které připomene nejen Hubáčka, ale i liberecké studio SIAL v němž tvořil, související moderní architekturu a prostor bude i pro proměnlivé tematické výstavy.

Architekt Karel Hubáček je jedním z vůbec nejznámějších Liberečanů, jím navrženou geniální stavbu horského hotelu a vysílače na Ještědu zná celý svět. Rádi bychom poděkovali jeho rodině za to, že projevila vůli ke společné shodě,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Díky tomu, že jsme dům odkoupili, máme příležitost autenticky ukázat obrovský záběr, který měl Karel Hubáček – od malé stavby velikosti panelákového bytu po ikonický Ještěd. Podhoubí architektonického ateliéru SIAL, který společně s dalšími kolegy založil, je fenomén, který dodnes inspiruje architekty. Ukazuje, že umožnit v tvůrčím prostředí pracovat lidem přináší mimořádné počiny v různých oblastech. Architektura takovým prostředím z podstaty je,“ řekla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu a podotkla: „Pro nás je zajímavá i linka cestovního ruchu, kdy bychom chtěli zvát návštěvníky na zajímavou architekturu našeho kraje.

V domě zůstane jeho vybavení, jako originální nábytek a výmalba či interiérové úpravy podle Hubáčkova návrhu. Uvnitř jsou i umělecká díla, která dostal Karel Hubáček darem od svých uměleckých přátel a obdivovatelů, a za zmínku stojí i různá ocenění, která za svůj život Karel Hubáček obdržel, včetně legendární Perretovy ceny za stavbu Ještědu. Dům, stejně jako zahrada jsou udržovány v původním stavu z počátku 60. let minulého století a cílem plánované rekonstrukce bude obnovit část domu do podoby, kdy ho vytvořil a obýval Karel Hubáček s rodinou. Postupovat se bude i podle rodinných vzpomínek a fotodokumentace.

Dům bude výchozím bodem pro poznání dalších staveb moderní architektury s důrazem na liberecký ateliér SIAL a prostředím pro expozici moderní architektury. Část domu a zahrada jsou vhodné pro instalace proměnných výstav. Zahrada kolem domu umožní od jara do podzimu pořádání menších kulturních akcí.

Provoz domu zajistí Severočeské muzeum, které jej dostane do správy. „Hubáčkův dům je unikátní ukázkou individuálního bydlení navrženou v rámci Krajského projektového ústavu. Šlo o prototyp zamýšleného, avšak nerealizovaného rozsáhlejšího projektu variabilního obydlí, prezentovaného během Libereckých výstavních trhů, na jejichž koncepci se Krajský projektový ústav podílel. Investorem byl Městský národní výbor Liberec,“ popsal Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea.

V oblasti individuálního bydlení patří liberecký montovaný dům Karla Hubáčka k nejzajímavějším realizacím přelomu padesátých a šedesátých let minulého století.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Karel Hubáček, expozice, nové muzeum, architekt, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jo a ten SIAL - projekt nemocnice ve výsledku nechali doprasit už jen tím heliportem bokem, teď je to prasárna na debilním místě, která se točí okolo jídelny KNL s nadzemními (průhlednými) chodbami. Pořád mě zajímá, jestli je v projektu zanesena zastávka MHD u nemocnice. Od dob, kdy SIAL přišel se zhovadilostí typu Politický dům výchovy, je fakt nemusím.

Úterý, 31. října 2023, 11:50Odpovědět

a) Tohle byl Hubáčkův největší omyl. b) Rodina se toho zbavila právě včas, už pohled od plotu je otřesný. c) Pořád si Hubáčkovi nechají platit za 1/x?

Úterý, 31. října 2023, 11:46Odpovědět

Kraj kupuje dům architekta Hubáčka v Alšově ulici. Zřídí v něm muzeum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.