Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonec uzavře část lesů kolem města. Chystá se odlov divočáků, hrozí pokuty

Příští sobotu bude zakázaný vstup do části honitby Rádlo u Jablonce. Důvodem je chystaný odlov přemnožených divočáků. Zákaz vstupu platí od sedmi do patnácti hodin. Jablonecká radnice varuje, že zákaz se bude hlídat a lidem hrozí pokuta až deset tisíc korun.

„Je třeba, aby všichni v době, po kterou budou lesy uzavřené, spolupracovali a zákaz striktně dodržovali. Nad tím budou bdít státní i městští policisté, hasiči i členové vězeňské služby. Za porušení zákazu hrozí každému až 10 tisíc korun pokuty,“ řekl primátor Jablonce Miloš Vele (ODS).

V oblasti jsou divočáci přemnožení a působí velké škody na majetku. „Naháňka se slíděním se uskuteční k nutné a potřebné regulaci černé zvěře v honitbě Rádlo, aby se snížily škody na honebních i nehonebních pozemcích,“ vysvětlila Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu.

Dodržování zákazu je podle ní velmi důležitý. „Vymezená část honitby Rádlo se zákazem vstupu se vztahuje převážně na lesní porosty, kde je lov komplikovaný a nesnadný, je tedy potřebné zajistit podmínky pro efektivní a maximálně bezpečný lov,“ dodala.

Na místě se bude pohybovat kolem devadesáti myslivců a dvacet psů. „Lovci budou při střelbě používat výkonné střelivo, které má smrtící účinek po celé dráze letu, smrtelné mohou být i odražené střely, proto dbejte zákazů na tabulkách rozmístěných po lesích a v rámci vlastního bezpečí nařízení neporušujte,“ upřesnil ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

Jablonec bojuje s přemnoženými divočáky od roku 2021, tehdy byly uzavřené lesy o prázdninách v lokalitě Srnčí důl. O rok později se vstup do lesů v nočních hodinách uzavřel od 1. prosince a proběhly dvě víkendové naháňky s úplnou uzavírkou na celé dny. Město navíc pořídilo i odchytovou klec a instalovalo fotopasti. Do ní během dvou let 197 prasat.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jablonec, lesy, divočáci, myslivci, zákaz vstupu, odchytová klec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Konečně si na ty prasata,kurvy anti semitský někdo pořádně vyšlápl!!!!!!!!!

Neděle, 5. listopadu 2023, 01:05Odpovědět

Jablonec uzavře část lesů kolem města. Chystá se odlov divočáků, hrozí pokuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.