Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Před podzimní sbírkou jsou regály Potravinové banky v Liberci téměř prázdné

Před podzimním kolem potravinové sbírky jsou regály Potravinové banky Libereckého kraje téměř prázdné. Banka má poslední malé zásoby těstovin a rýže, které používají do potravinových balíčků. Chybí dětská výživa, masové i zeleninové konzervy i sáčkové polévky, řekl ředitel potravinové banky Josef Vlček. Spoléhá na podzimní sbírku v sobotu 11. listopadu, loňská zajistila přes 24 tun potravin a drogerie.

„Potřebujeme kompletně doplnit sklad, docházejí i zásoby drogerie. Máme tady posledních pár past a kartáčků a jinak nemáme vůbec nic," povzdechl si ředitel potravinové banky v Liberci. Potřeba je podle něj trvanlivé mléko, olej, konzervy, kompoty, dětské přesnídávky a vůbec dětská výživa a také věci, ze kterých lze uvařit jako těstoviny nebo rýže. Z drogerie jmenoval věci denní potřeby jako šampony, sprchové gely, kartáčky na zuby a pasty, a to i pro děti.

Zvlášť závažný zločin na Jablonecku. Policie zadržela mladistvého

Jablonečtí policisté vyšetřují zvlášť závažný zločin, ke kterému došlo v sobotu večer na Jablonecku. Co se konkrétně stalo, policie nezveřejnila. A to kvůli pachateli, který je mladistvý.

Dobrovolníky potravinové banky potkají lidé příští sobotu na 20 místech v Libereckém kraji. „Další řetězce se připojily statickou sbírkou, to znamená, že tam budou připravené koše, plakáty a letáčky, takže celkem to je kolem 50 prodejen v Libereckém kraji, kde bude možné potraviny darovat. Letos se nově přidal i řetězec Teta Drogerie, takže i tam je možné darovat drogerii a hygienu a budeme za to moc rádi," řekl Vlček. Nakoupit lze i on-line v obchodech Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.

Do konce září nasbírala liberecká banka 335 tun potravin. „Z toho většina je čerstvých, které denně zachraňujeme z obchodů, proti loňskému roku je to nárůst téměř o sto tun. Sami jsme překvapeni, ale je to tím, že se nám daří připojit další řetězce s darováním těch čerstvých potravin," dodal ředitel liberecké potravinové banky. Jarní sbírka potravin zajistila 23 tun trvanlivých potravin, všechno ostatní tak jsou podle Vlčka zachráněné čerstvé potraviny jako maso, uzeniny, mléčné výrobky, ovoce, zelenina a pečivo, které by jinak musely obchody zlikvidovat.

Potravinová banka Liberec

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2012, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Spolupracuje se 70 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. Loni tak rozdělila 387 tun potravin a drogerie, zhruba o deset procent víc než v roce 2021, v jarním a podzimním kole potravinové sbírky se podařilo shromáždit 42,5 tuny trvanlivých potravin. Díky tomu mohla banka loni podpořit bezmála 102.000 lidí a připravit přes 31.000 potravinových balíčků.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Potravinová banka LK

Štítky ČR, sociální, potraviny, trh, charita, sbírka, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před podzimní sbírkou jsou regály Potravinové banky v Liberci téměř prázdné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.