Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Klenotnici turnovského muzea vystaví exkluzivní šperky z granátu

Pouhý měsíc bude v Klenotnici Muzea Českého ráje v Turnově k vidění exkluzivní výroční souprava granátových šperků. U příležitosti 70. výročí zlatou kolekci vyrobili šperkaři turnovského Družstva Granát. Obdivovat ji budou moci návštěvníci v termínu od 8. listopadu do 10. prosince.

Výjimečnou soupravou šperků zdobí 70 českých granátů raritní velikosti 6,8 x 4,8 mm uvolněných z firemních sbírek budovaných desítky let. Tyto kameny byly doplněny 1 492 drobnými českými granáty o velikosti od 1,1 do 1,5 mm. Soupravu vytvořil tým Granátu Turnov ve složení Hana Stehlíková - designérka, zlatnice, Martina Cymbálová - designérka, zlatnice, Aleš Hladký - brusič kamenů, Marek Duffek - zlatník, fazér.

Při navrhování byli designeři inspirováni tvarem, velikostí a nádherně temně červenou barvou českých granátů. Šperky v sadě jsou navrženy pro denní i noční nošení. Kombinaci šperků si nositelka volí dle příležitosti, ke které je obléká. Pravost kamenů a originalita soupravy je doložena certifikátem Granátu Turnov. Cena zlaté výroční soupravy je neveřejná, skutečná hodnota těchto šperků je opravdu vysoká a bude sdělena pouze vážným zájemcům,“ řekla k exkluzivní kolekci Petra Pavlištová, obchodní ředitelka společnosti.

Granát, umělecké šperkařské družstvo se sídlem v Turnově, je výrobcem šperků s českými granáty, které jsou naprosto unikátní a vyhledávané zákazníky po celém světě. Granát Turnov byl založen v roce 1953. V současné době je vlastníkem Českých granátových dolů Granát Turnov a má těžební právo na české granáty v Podsedicích a Dolní Olešnici. Celý proces těžby českých granátů je velmi ekologický a využívá se při něm výhradně cirkulační voda. Z 1 t vytěženého materiálu se získá cca 14 g českého granátu. Po těžbě je vždy celý dobývaný prostor rekultivován. Vytěžené české granáty se třídí ručně a pro výrobu šperků se používají pouze ty nejkvalitnější drahokamy.

Jsme hrdí na to, že máme v Libereckém kraj firmu, která uchovává tradici špičkové šperkařské výroby. Není jediná, ale působí tu už 70 let a svou velikostí je v kraji jedinečná. Mimořádná souprava, kterou si Granát nadělil ke svému výročí, je ukázkou skutečně špičkové šperkařské práce," dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Českého ráje Turnov

Štítky český granát, výroční kolekce, Družstvo Granát, Turnov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Naše nejslavnější drahokamy(jde o odrůdu křemene)a asi taky jediné!!!!!Pokud si dobře pamatuju,tak někde se ještě našli opály a jinak nic!!!!

Úterý, 7. listopadu 2023, 01:28Odpovědět

Iveta Friebelová

Odruda křemičitanu

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 19:51Odpovědět

V Klenotnici turnovského muzea vystaví exkluzivní šperky z granátu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.