Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sezona byla pro hrady a zámky v kraji úspěšná. Na některých chystají předvánoční program

Trosky, Sychrov a Frýdlant. Trojice památek Libereckého kraje, kam v uplynulé turistické sezoně přišlo nejvíc návštěvníků. Zejména na frýdlantský zámek a hrad s věžemi Baba a Panna přišlo o poznání více zájemců než v minulém roce. Také většina ostatních památek v Libereckém kraji, ve správě Národního památkového ústavu, hlásí větší zájem.

Hrad a zámek Frýdlant navštívilo přes 66 tisíc návštěvníků, o deset tisíc více, než loni. Návštěvníci oceňovali nabídku několika prohlídkových okruhů, kde byl okruh zámkem byl kompletně zreinstalovaný, i možnost posezení v nádvoří, vyprodány byly také noční prohlídky,“ řekla mluvčí NPÚ, správy Sychrov, Lucie Bidlasová. Na frýdlantském zámku se mohou i v další sezoně těšit návštěvníci na novinky. Finišuje tam restaurování sgrafit na Renesančním zámku a v zimních měsících dojde k částečné proměně hradního muzea tak, aby bylo pro veřejnost připraveno na sezonu 2024.

Úspěšnou sezonu měl také hrad Trosky, který navštívilo 96 tisíc návštěvníků. Z kulturních akcí se největšímu zájmu již tradičně těšili lanochodci. Hrad má za sebou dvě etapy oprav hradebního zdiva a další opravy budou navazovat v příštích letech. Začalo se také s pracemi na odvodnění věže Baba a stavbou nového vyhlídkového ochozu.

Přes 55 tisíc lidí přišlo také na hrad Bezděz, kde v sezoně nabízeli vzdělávací program pro školy a rozšiřovali nabídku pro rodiny s dětmi. „Po 40 letech zde skončil provoz nákladní lanovky a v současné době finišuje výstavba nové. S rekonstrukcí lanovky byly položeny sítě pro možnost budoucího napojení hradu na vodovodní řad a svodu odpadní vody z objektu, proběhlo restaurování výmaleb Rytířského sálu pod ochozem věže,“ doplnila Bidlasová.

Navštivte vánoční akce na památkách

Letos Hrad Grabštejn uvítal přes 15 tisíc platících návštěvníků. „S velmi pozitivními ohlasy se setkala reinstalace tří místností bytu vrchního nadlesního, která proběhla v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů: Harrachové – vznešenost zavazuje,“ poznamenala mluvčí. Hrad se s vánočním programem návštěvníkům otevře o víkendu 9.-10. prosince.

S vyšší návštěvností v porovnání s loňským rokem ukončil sezonu i zámek Hrubý Rohozec a také zámek Lemberk – zde došlo k obnově vstupních objektů a ledárny. V neděli 3. prosince proběhne v zámecké kapli varhanní adventní koncert.

Víkend bude na celoročně a denně zpřístupněném sychrovském zámku ve znamení pohádkových prohlídek, na konci listopadu zde proběhnou tradiční Adventní trhy a zámek bude vánočně nazdoben. Zámek byl část sezony pod lešením. „Došlo ke kompletní výměně střešní krytiny na celém východním křídle zámku, spolu s Bretaňskou a Rakouskou věží. Zásahem prošel i krov, byly opraveny komíny, vikýře, zachytávače sněhu a hromosvody. Na jižním křídle byla opravena střecha nad schodišťovou halou a byly opraveny kamenné prvky na Rakouské věži. Nadále probíhá oprava litinového oplocení zámecké zahrady,“ vyjmenovala Bidlasová.

Rok 2023 se na zámku Zákupy nesl ve znamení výročí 160 let od narození rakouského arcivévody a pozdějšího následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, což mimo jiné připomínala panelová výstava v nádvoří a také kostýmované prohlídky. Vyvrcholením této připomínky budou v závěru roku kostýmované prohlídky, kdy návštěvníky bude vánočně vyzdobeným zimním prohlídkovým okruhem provázet František Ferdinand d´Este.

Prohlídky budou symbolicky zahájeny v pondělí 18. prosince 2023, tedy přesně v den jeho narozenin, a potrvají do pondělí 1. ledna 2024. Vstup na ně bude možný pouze s předem zakoupenou online vstupenkou.

Na Zákupech probíhá obnova jižního a východního křídla hospodářského dvora financovaná z programu IROP, z důvodu závažných statických poruch celého objektu dojde k prodloužení realizace obnovy do 30. června příštího roku, kdy bude akce finálně dokončena.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ

Štítky památky, hrady a zámky, sezona, Vánoce, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona byla pro hrady a zámky v kraji úspěšná. Na některých chystají předvánoční program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.