Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký kraj na údržbu přibližně dvou tisíc kilometrů silnic vynaloží celkem 149 milionu korun

Pro nadcházející zimní sezonu bude Silnice LK a.s. i nadále odpovědná za údržbu 2 062,8 kilometrů silnic II. a III. třídy v Libereckém kraji. Kraj rozhodl zvýšit příspěvek na zimní údržbu komunikací na rok 2023 na celkovou částku 149 milionu korun, z nichž 49 milionu je připraveno pouze na listopad a prosinec 2023.

„Zima je období, které důkladně prověří řidiče i silničáře. Chtěl bych požádat veřejnost o trpělivost. Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná, a proto na ni vyčleňujeme výrazné množství financí. Pro kalendářní rok 2024 máme v rozpočtu na zimní údržbu připraveno 145 milionu korun. Dispečinky zimní údržby budou opět mít pouze jedno telefonní číslo, a to 777 511 255,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy Jan Sviták.

O zimní údržbě na silnicích II. a III. tříd v oblasti Krajské správy silnic Libereckého kraje rozhoduje Plán zimní údržby silnic, který je vytvořen na základě relevantních legislativních podkladů. Těmi jsou zákon č. 13/1997 Sb., zákon o pozemních komunikacích​ a vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích.

„Účinnost Plánu zimní údržby stanovuje legislativa v souvislosti s vyhláškou, a to na období od 1. listopadu do 31. března následujícího roku. Mimo toto období zmírňujeme závady ve sjízdnosti komunikací bez zbytečných odkladů a přiměřeně k vzniklé situaci,“ dodal předseda představenstva společnosti Silnice LK Petr Správka.

Za minulé období náklady na zimní údržbu činily 152 503 milionu korun včetně DPH, letos se kraj rozhodl zvýšit příspěvek na celkovou částku 149 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, zimní údržba, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj na údržbu přibližně dvou tisíc kilometrů silnic vynaloží celkem 149 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.