Počasí dnes-7 °C, zítra-6 °C
Neděle 16. února 2025  |  Svátek má Ljuba
Bez reklam

Aktuálně

Valentýn bude letos rekordní. Svátek zamilovaných slaví čtvrtina Čechů, nejčastěji kupují pobyty a masáže více...

Karatista libereckého klubu Filip Horňák vybojoval na mistrovství Evropy stříbrnou medaili více...

Agresivní řidič Audi neudržel v České Lípě po banální nehodě nervy na uzdě, vytáhl zbraň a hrozil druhému řidiči zastřelením více...

Policisté v Libereckém kraji ukončili odstřel divokých prasat. Mohlo to být efektivnější a levnější, vadí myslivcům více...

Soud v Liberci v drogové kauze uložil tresty od podmínek po 10 let vězení. Hlavní aktér stále uniká více...

Liberec připravuje další sociální byty. Vzniknout mají po rekonstrukci objektu ve Valdštejnské ulici v blízkosti soudu více...

Cyklistická Czech Tour se světovými týmy zamíří do Liberce, ve městě skončí první etapa více...

Češi příliš solí. Zbytečně pak umírají na onemocnění srdce či mozku, tvrdí experti

Autoři | Foto pixabay.com

Na onemocnění srdce, mozku či cév v tuzemsku každoročně zemřou desetitisíce lidí. Kardiovaskulárních příhod by přitom podle odborníků až o 30 procent ubylo, pokud by lidé snížili spotřebu soli o třetinu. Přispět k tomu má Národní program snížení příjmu soli.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Češi průměrně spotřebují 13,4 gramu denně. „Nadměrný přísun soli zvyšuje krevní tlak, který způsobuje mozkové příhody, srdeční infarkty nebo poškození ledvin. Pomocí národního programu bychom chtěli v Česku do roku 2030 snížit příjem soli průměrně o čtyři gramy na den," uvedl přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Jan Václavík.

Většinu přijímané soli obsahují nakupované potraviny. Sůl přidávaná do jídla při vaření nebo přímo při jídle se na celkové spotřebě podílí nejvýše z pětiny. „Sůl obsahují téměř všechny potravinářské výrobky, často ve velkém množství. Hlavním opatřením, je proto omezení obsahu soli v pečivu, uzeninách a dalších výrobcích," sdělil Václavík.

Výrobci by své produkty podle něj měli také lépe označovat a zřetelně na nich uvádět nejen obsah soli, ale i procento, kterým se daná potravina podílí na denní doporučené dávce pro dospělé. Vše musí provázet edukační kampaň, aby lidé pochopili, v čem sůl škodí, a proč je důležité vybírat si potraviny s menším obsahem soli.

Při přípravě národního programu se odborníci inspirovali v zahraničí, kde obdobné programy přispěly k poklesu krevního tlaku populace a snížení úmrtnosti způsobené kardiovaskulárními příhodami. "V Evropě to bylo například Finsko nebo Velká Británie. Výsledky z těchto zemí potvrzují, jak důležitá je preventivní medicína," dodal Václavík. Věří, že pro tuzemský program získá podporu odborných společností, zákonodárců i ministerstev.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Sůl, lékaři, Onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi příliš solí. Zbytečně pak umírají na onemocnění srdce či mozku, tvrdí experti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.