Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Minimální zdražování, obava z energií. Areály v Libereckém kraji se chystají na sezonu

V Libereckém kraji bude mít ze skiareálů novou atrakci na zimní sezonu krkonošské Benecko, půjde o bludiště. Jinak peníze před sezonou vydávaly areály hlavně do modernizace zasněžování. Třeba na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách budou mít první sjezdovku s automatickým systémem, který by ji měl dokázat rychleji zasněžit. Obavy mají některé skiareály ze zdražení elektřiny. Ceny za skipasy ale zůstanou na loňské úrovni nebo budou dražší maximálně o sedm procent, vyplývá z informací od provozovatelů středisek.

Novou atrakci na Benecku otevřeli tento týden, jde o dvoupatrové bludiště s překážkami. Jeho vybudování stálo zhruba šest milionů korun. „Počítá se s tím, že bude mít využití v zimě i v létě. Je v lokalitě horní stanice lanovky a když děti zrovna nebude bavit lyžovat, tak si tam budou moci prolézat. A budou z něj i pěkné výhledy na Krkonoše," řekl starosta Benecka Jaroslav Mejsnar. Jinak podle něj před zimou v areálu vylepšovali zasněžování. „To jsou takové věci, které lidi neuvidí, ale zkvalitní to provoz i výrobu sněhu," uvedl. Ceny za skipasy zůstanou podle něj až na drobné výjimky na loňské úrovni, i když zatím nevědí, kolik budou platit za odběr elektřiny. „Je to taková doba nejistoty," dodal.

Zdražovat nebude ani Ski bižu, provozovatel tří největších skiareálů v Jizerských horách, které jsou na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a v Bedřichově. Ani tam zatím nevědí, kolik budou platit za energie. Obavy mají z avizovaného výrazného zdražení regulované složky ceny elektřiny, kterou spravuje stát. „Doufám, že stát se nezblázní a nějakým způsobem to podrží. U nízkého napětí by se to dalo skousnout, ale na tom vysokém napětí to navýšení distribuce bude znatelné," uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant.

Náklady na energie se podle něj snaží snižovat i úspornými opatřeními. Letos i kvůli tomu nakoupili pro zasněžování 25 tyčí, u kterých je spotřeba elektřiny výrazně nižší než u děl. Jsou na modré sjezdovce na Tanvaldském Špičáku, kde je nově i automatický systém zasněžování. Bažant od něj očekává, že jim urychlí celý proces zasněžování až o 30 procent. Ski bižu do modernizace svých areálů pro tuto sezonu vydal 12 milionů korun a pro příští letos zakoupil za 20 milionů novou sedačkovou lanovku pro Tanvaldský Špičák.

Zhruba o pět až sedm procent zdraží skipasy v jizerskohorském areálu Černá Říčka, který je v Desné. I tam investovali do zasněžování a vyměnili osvětlení na modré sjezdovce zvané Zadní. „Nespotřebuje tolik elektřiny a lépe bude i sjezdovka osvětlená," uvedl za středisko Martin Lauer. Elektřinu podle něj nakupují za spotové ceny, které jsou nižší než v minulé sezoně, obavy ale mají z nárůstu regulované složky. „To nás zasáhne, větší náklady na energie než v minulé sezoně bychom ale snad neměli mít," dodal Lauer.

Na Ještědu v Liberci ceny oproti loňsku stoupnou zhruba o pět procent. Sedmiprocentní navýšení chystá krkonošský Harrachov. I tam vydaly několik milionů do modernizace zasněžovacího systému a výměny technologií. Nedaleká Rokytnice nad Jizerou jde do sezony s novým majitelem, který zavádí takzvané dynamické ceny skipasů, jež má několik let v nabídce třeba Ještěd. Obvykle to znamená, že čím dříve si lyžař skipas koupí, tím méně zaplatí. „Naším cílem je nezvyšovat ceny skipasů. Nově zavádíme dynamické ceny v rámci on-line nákupů, které umožní zákazníkům výhodnější ceny skipasů v méně exponované dny," uvedla za areál Martina Kalusová. Do sezony podle ní vstoupí s novou technologií rolbování. „Díky scanování povrchu a geomodelu kopců můžeme do provozu uvést zařízení na měření sněhu, které umožní efektivnější a lepší úpravu sjezdovek. Fungovat bude také nové zasněžování modré sjezdovky a odbavovací systém automatických pokladen," dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, počasí, rekreace, Liberecký, hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Minimální zdražování, obava z energií. Areály v Libereckém kraji se chystají na sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.