Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začala vánoční sbírka Krabice od bot. Udělejte radost dětem i na Liberecku

Odstartovala tradiční vánoční sbírka Krabice od bot, kterou už po třinácté pořádá Diakonie ČCE. Potěšit pod stromečkem kluky a holky můžete také v Liberci, ale i Jablonci nad Nisou, Novém městě pod Smrkem, Frýdlantu nebo v Turnově.

Naším přáním je především potěšit děti, které těžkou rodinnou situaci vnímají citlivě. Dárci ale mohou připravit krabici plnou překvapení i pro ostatní členy rodiny. Máme radost, že tradičně jsou nejčastějšími dárci děti, které se ve škole nebo s rodiči učí podělit o své hračky a myslet na ostatní. Letos jsme přidali nové metodické lekce pro učitele, které jim pomůžou o tématu darování a štědrosti s dětmi hovořit. Je o ně veliký zájem,“ říká Zdeňka Marešová, členka správní rady Diakonie ČCE, která vede oddělení péče o dárce.

Diakonie ČCE zveřejnila seznam 260 sběrných míst a anonymní seznam dívek a chlapců, který obsahuje informaci o věku dítěte. Dárci si tam rezervují konkrétní sběrné místo, kam své dárky přinesou. O převzetí dárků, jejich třídění a doručení do rodin ohrožených chudobou, ubytoven nebo azylových domů se postará na 800 dobrovolníků z celé země.

Sběr krabic začne 20. listopadu a potrvá do 5. prosince. Přinášet je můžete na sběrná místa. Vloni se do sbírky zapojilo 13 154 dárců, kteří doručili téměř 50 tisíc úhledně zabalených balíčků. Organizátoři sbírky doufají, že letos se jich podaří předat ještě více.

Vánoční nadílka putuje nejčastěji k chudým rodinám, který bohužel stále přibývá. Podle nejnovější zprávy Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení žije v Česku těsně nad hranicí chudoby asi dva miliony lidí, pod touto hranicí je jich zhruba milion. Třetina domácností se po zaplacení všech nákladů octne na nule či pod ní. Oproti datům před několika lety je to zhoršení o více než deset procentních bodů.

Největší sbírka svého druhu vloni přinesla radost v přibližně 50 tisících krabic. Zejména v regionech je ale stále více rodin, které si kvůli tíživé situaci nemohou dovolit ani skromnou nadílku.

Ohodnoť článek

Foto Diakonie ČCE

Štítky sbírka, Vánoce, Krabice od bot, Diakonie ČCE, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala vánoční sbírka Krabice od bot. Udělejte radost dětem i na Liberecku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.