Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

McDonald´s slaví 30 let v Liberci. Přijďte si dát speciální narozeninový cheesburger za symbolických 30 korun

PR článek

Hamburger, Cheeseburger, Big Mac, Double Hamburger, později Chicken McNuggets a McChicken, hranolky a taštička jako dezert, shake, zmrzliny a americká překapávaná káva do konve. Taková byla historicky první nabídka v restauraci McDonald´s v Liberci. Poprvé se její brány ve městě pod Ještědem otevřely přesně před třiceti lety, 27. listopadu 1993.

Otevření restaurace s typickými žlutými obloučky bylo velkou událostí a návštěvu prvního podniku ve městě si tak nenechaly ujít stovky Liberečanů, ale i zástupci města a jiných veřejných institucí. Každý byl zvědavý a každý chtěl ochutnat hamburgery, které znal jen z televize anebo z cest do zahraničí.

Největším tahákem je od počátku restaurace dodnes jednoznačně Cheeseburger. A právě na oslavu výročí bude v den narozenin, tedy 27. listopadu 2023, pro všechny zákazníky za 30 korun.

„Chtěl bych pozvat každého, kdo bude mít chuť, na nejlevnější Cheeseburger v Liberci. V den narozenin bude připravený pro všechny zákazníky, kteří přijdou do libereckých restaurací McDonald´s,“ zve zákazníky Luděk Kučera, supervisor libereckých restaurací McDonald´s.

Výročí 30 let restaurace McDonald´s v Liberci

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 10:31

Výročí 30 let restaurace McDonald´s v Liberci
Výročí 30 let restaurace McDonald´s v Liberci

Nová restaurace zajímala celé město

Otevření liberecké restaurace McDonald´s bylo velkou událostí nejen pro obyvatele města, ale i pro zaměstnance. Jedním z nich byla i Ilona Teclová, která zažila liberecké začátky restaurace McDonald´s.

V době před otevřením restaurace v Liberci jsem byla společně s dalšími členy budoucího manažerského týmu vyslána na dvouměsíční zaškolení, a to nejen o fungování a principech McDonald‘s, ale i o tom, jak řídit zaměstnance, spolupracovat s kolegy či udržovat kvalitu služeb. Byla to pro mě již relativně známá zkušenost, protože moje cesta u McDonald’s začala již v roce 1990, kdy se mi podařilo sehnat letní brigádu u „Meka“ během silné prázdninové sezony v anglickém Blackpoolu. Kromě nových zkušeností a silných zážitků jsem dostala i pozitivní písemnou referenci, která mi částečně umožnila postoupit přímo na manažerskou pozici tady v Liberci,“ vzpomíná Teclová a pokračuje: „Vzpomínám si, že jsem se najednou stala součástí něčeho pro lidi neobjeveného, ale zároveň vzrušujícího. McDonald’s byl už v té době pro nás, zaměstnance, něco více než jen nové rychlé občerstvení.“

Atmosféra při otevření byla podle vzpomínek Ilony Teclové mimořádná, jak pro zaměstnance, tak i pro zákazníky. „Byl to den plný adrenalinu i stresu, protože jsme chtěli, aby vše proběhlo hladce a zákazníci byli spokojeni. Bylo vidět, že zákazníci jsou plní zvědavosti a očekávání. Stáli ve frontách, aby ochutnali něco nového a chuťově odlišného, než na co byli doposud zvyklí. Mnozí z nich poprvé v životě ochutnali typické americké hamburgery, hranolky a další produkty,“ popisuje tehdejší atmosféru.

Zájem byl obrovský, i přes všechnu přípravu a očekávání to byl první ostrý den v restauraci, která neměla v Liberci dosud obdoby.

Bylo fascinující sledovat, jak někteří zákazníci, kteří přišli na místo, kde předtím stál tradiční český bufet, nevěděli, co od nové restaurace očekávat. Někteří z nich si dokonce chtěli objednat jídla, na která byli zvyklí z předešlého podniku, jako například gulášovou polévku. Další si pak chtěli od nás koupit polotovary, aby si finální jídla uvařili doma nebo je dokonce nabízeli dál. Bylo to úsměvné, ale ke všem jsme se chovali s respektem, vždyť se začínala tvořit skupina prvních loajálních klientů,“ vypráví Ilona Teclová.

Typické chutě i hlavní nabídka zůstává

Nabídka McDonald´s stojí za těch třicet let na svých stálicích v menu, avšak výrazně se rozšířila.

Oproti současné době jsme tehdy byli tak na pětině výrobků. Ovšem třeba základní receptura je neměnný standard a zůstává stále stejná. McDonald´s má zhruba u dvaceti výrobků jednotnou recepturu, která musí zůstat stejná úplně všude na světě. Musí mít schváleného stejného dodavatele, používat stejné suroviny, aby zákazníci věděli, že toto chutná stejně úplně na celém světě,“ vysvětluje Radek Janalík, jednatel firmy, která má franšízu na provozování restaurací McDonald´s v Liberci. I on sám je s historií restaurací spjat zhruba od roku 1995.

I díky tomu, že McDonald´s zůstává věrný svým recepturám, má i věrné zákazníky. I když přece jen, pro každý světadíl má svá specifika. Například v Číně jsou kuřecí výrobky úplně jiné, než třeba v Americe, v Evropě jsou zase trošku jiné.

U nás v České republice můžeme dát do portfolia jednou za čas nějaký výrobek, který si vymyslíme. Jedním z posledních věcí byl například vloni Maestro Burger s Přemkem Forejtem, kdy byla receptura podle Přemka,“ podotýká Radek Janalík.

McDonald´s fandí lokálním surovinám

Připravovat pokrmy se snaží v restauracích z místních surovin a shání suroviny i od regionálních výrobců. „Chtěli bychom i víc, ale bohužel naši výrobci nemají takovou kapacitu, aby byli schopni dodávat tak velké množství. McDonald´s totiž chce takové výrobce, aby byli schopni dodávat do více zemí. Ale i tak je v našich výrobcích velká část místních surovin,“ podotýká Radek Janalík.

Například hovězí maso je od českých farmářů, používá se rovněž zelenina ze Slovenska anebo česká vajíčka od firmy Schubert. Mimo jiné pochází i z farmy od Jablonného v Podještědí, takže v Liberci si pochutnáte přímo na lokálních vejcích z Libereckého kraje. Další suroviny jsou ze států z okolí, z Polska, Německa nebo Maďarska. Restauracím zajišťuje všechny suroviny jedna logistická firma, která s McDonald´s spolupracuje rovněž od počátku a do Liberce zaváží suroviny už celých třicet let.

McDonald´s má v současnosti v Liberci tři restaurace – u OC Nisa, u Globusu a nejmladší je restaurace OC Forum, kde je otevřená pět let. Původně byla pobočka v centru města na náměstí před radnicí, ale zavřela v červnu 2013. Do centra města se restaurace McDonald´s vrátila po pětileté přestávce.

V Liberci se o zákazníky stará 260 zaměstnanců a McDonald´s je navíc místem, kde získávají mladí lidé vůbec své první pracovní zkušenosti, neboť u nás řada studentů získává první práci a praxi, ať při studiích nebo těsně po nich,“ dodal Luděk Kučera.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky restaurace, McDonald´s, výročí, 30 let, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

McDonald v česku a cenotvorba je typická ukázka debility národa.

Sobota, 25. listopadu 2023, 15:48Odpovědět

McDonald´s slaví 30 let v Liberci. Přijďte si dát speciální narozeninový cheesburger za symbolických 30 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.