Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Vánoce se nezadržitelně blíží. Před radnicí v Liberci už strojí mohutný smrk

Liberec pomalu začíná dýchat vánoční atmosférou. Již v tomto týdnu se začalo s výzdobou ulic, od dnešního dne stojí na náměstí Dr. E. Beneše před historickou radnicí vánoční strom. Liberec je jedním z prvních měst, které stromek postavilo.

Smrk ztepilý ze zahrady z ulice České Mládeže dopravili na náměstí hasiči SDH Liberec – Sever. V nadcházejících dnech se začne s jeho výzdobou, tak aby byl připravený na slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které se uskuteční v pátek 24. listopadu.

Smrk měří tradičních 14, 5 metru, což je výška, která umožňuje zajistit dostatečnou statiku a odolnost vůči povětrnostním vlivům, proto by zkrácen. Letos bude nově ozdoben designovou výzdobou v podobě herrnhutských hvězd.

Ty jsou světelné, ale zároveň fungují i jako denní ozdoby. Na stromě bude jedna žlutá vrcholová hvězda o průměru 130 cm, 15 hvězd žlutobílých, speciálně vyrobených pro Liberec, o průměru 70 cm a dalších 20 bílých hvězd o velikosti 40 cm. Toto bude doplněno třemi druhy venkovních světelných stringů, řetězů,“ popsala mluvčí statutárního města Jana Kodymová. Velká hvězda z Herrnhutu již tradičně zdobí i balkon liberecké radnice.

Vánoční strom dorazil před libereckou radnici

Pátek, 17. listopadu 2023, 13:31

Vánoční strom dorazil před Libereckou radnici
Vánoční strom dorazil před Libereckou radnici

Program slavnostního rozsvěcení začíná v 16.15 hodin na náměstí před historickou radnicí, v 17 hodin se strom rozzáří. Strom zůstane na náměstí 50 dní, tedy od 17. listopadu do Tří králů.

Městem bude jezdit vánoční vláček

Vánoční trhy začínají 29. listopadu a potrvají až do 23. prosince 2023. Tržnice letos čítá 40 prodejních stánků. V dolním centru města na Soukenném náměstí před palácem Dunaj bude několik stánků už od 25. listopadu. „Opět bude vánoční ruské kolo a bude stát na obvyklém místě. Mělo by přijet hned po rozsvěcení stromu, 25. listopadu, možná už od pondělí bude přístupné,“ řekl Ondřej Červinka, manažer společnosti Elset, která vánoční trhy pořádá. Chybět nebude ani malý kolotoč pro děti a letošní novinou by měl být dětský vánoční vláček, který bude jezdit mezi trhy na Soukenném náměstí a Benešově náměstí.

Novinky jsou také ve výzdobě. Letos už nebude strom před radnicí zdobit výzdoba od dětí, ale úplně nechtěli organizátoři tuto tradici opustit a děti si ozdobí, už 29. listopadu, menší strom na Soukenném náměstí. „Na stromě u radnice bude kombinace světelných řetězů s herrnhutskými hvězdami, přibyde patnáct nových, 70 cm velkých hvězd. Zajímavostí adventu bude i stánek přímo z Herrnhutu, kde si budou moci lidé koupit hvězdy na místě,“ přibližuje Červinka.  

Program je letos připravený tak, že každý den mohou lidé zajít na nějaký koncert. Chybět nebudou ani vystoupení dětí ze školek a školy, workshopy i dva koncerty v kostele sv. Antonína Velikého – koncert pěvce Luďka Veleho a americké gospely Lee Andrewa Davisona. Z nejzvučnějších interpretů vystoupí skupina Precedens, Jakub Děkan, skupina Počátky, oblíbené revivalové kapely i tradiční vystoupení Ondry Mlčocha a koncert O´Bandu Liberec.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky Vánoce, vánoční strom, smrk, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce se nezadržitelně blíží. Před radnicí v Liberci už strojí mohutný smrk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.