Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Akce spojené s adventem budou v centru Liberce celý měsíc, možná bude i vláček

Akce spojené s adventem budou v centru Liberce po celý měsíc od rozsvícení vánočního stromu 24. listopadu. Letos poprvé také bude možná mezi dolním a horním centrem jezdit i vánoční vláček. Adventní akce ale nebudou jenom v centru krajského města, trhy, koncerty, výstavy či nezvyklé prohlídky chystají tradičně i radnice dalších měst, muzea či zámky.

Adventní program v centru Liberce za 1,5 milionu korun připravuje i letos pro radnici městská společnost Elset. Jinak než v předchozích letech bude nazdobený vánoční strom, tentokrát bude bez dětských ozdob a výraznější zastoupení na něm budou mít ochranovské (německy herrnhutské) hvězdy. „Mám radost i z toho, že Herrnhut si u nás letos poprvé otevře stánek, kde bude prodávat svoje produkty. Takže ochranovské hvězdy, které se už do určité míry staly jakýmsi symbolem libereckého adventu, si tam budou moct lidé koupit," uvedl hlavní organizátor libereckého adventu Ondřej Červinka.

Adventní tržnice s téměř 40 stánky bude na náměstí u radnice od 29. listopadu do 23. prosince. „Samozřejmě máme nějaké nové prodejce. Třeba jednou ze zajímavostí je, že tam budeme mít zvonaře," řekl Červinka. Na náměstí bude také opět Fialův mechanický betlém, 25 metrů vysoké vyhlídkové kolo a nově tam možná bude jezdit i vánoční vláček ze Soukenného náměstí. „Doufám, že to klapne, ale ještě nemám finální rozhodnutí od úřadu," dodal Červinka.

Nějaké hudební či jiné vystoupení bude na náměstí u radnice nebo v jeho okolí každý den. Mezi ně patří Vánoční vzpomínání na Karla Gotta s Janem Mlčochem, koncerty Luďka Veleho, Jakuba Děkana, skupin Precedens nebo Laura a její tygři či pravý americký gospel v podání Lee Davisona. K tradičnímu pojetí se vrátí příjezd Mikuláše s anděly a čerty 5. prosince, na což chodí zejména malé děti oblečené v kostýmech. „V minulých letech byla určitá kontroverze s tím, že jsme zároveň dělali krampusáky, tak jsme to rozdělili," uvedl Červinka. Děsiví čerti budou letos na náměstí o týden později, 12. prosince.

Tradiční adventní program chystají i další města v Libereckém kraji, třeba v České Lípě. „Naší největší akcí je tradičně rozsvícení vánočního stromu, které proběhne v neděli 3. prosince od 14:30. Hlavní hvězdou programu bude Petr Kotvald s kapelou. Připraven je potom na náměstí T. G. M. program až do 21. prosince, chybět nebude vánoční jarmark," uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Na adventní akce budou opět lákat kulturní instituce. Třeba liberecké Severočeské muzeum má už nyní ve vestibulu výstavu her, hraček a dalších předmětů, které mohly děti objevit pod vánočním stromečkem mezi 40. až 90. lety 20. století. V kraji vyhlášené trhy, na něž loni přišlo asi 10 tisíc lidí, bude mít poslední listopadový víkend zámek Sychrov na okraji Českého ráje. Vánočně laděné prohlídky budou na zámku Zákupy na Českolipsku či hradu Grabštejn na Liberecku. Koncerty a další akce chystá hrad Valdštejn nedaleko Turnova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Trhy v Liberci

Štítky ČR, zábava, advent, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce spojené s adventem budou v centru Liberce celý měsíc, možná bude i vláček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.