Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tři jeřábi uvízli na dně vypuštěných rybníků. Dva uhynuli, další je ve vážném stavu

Trojice jeřábů popelavých uvízla minulý týden ve vypuštěných rybnících na Českolipsku. Dva už se nepodařilo zachránit, třetí byl předán ve vážném stavu do péče Záchranné stanice Huslík v Poděbradech.

„Minulý týden jsme jen na Českolipsku zaznamenali hned tři smutné případy jeřábů uvízlých v bahně, ze kterého již bohužel nebyli schopni vzlétnout. Jednoho jsme objevili již mrtvého. Druhého se nám sice z bahna podařilo vytáhnout, ale byl již naprosto vyčerpaný, prochladlý a záhy také uhynul. Ve třetím případě byl jeřáb ještě schopen převozu do Záchranné stanice Huslík, kde se o něj nyní starají a brzy snad bude moci být vypuštěn zpět do volné přírody,” uvedla ornitoložka Markéta Ticháčková, která sleduje jeřáby v ČR v rámci projektu Jeřábí život již více než 10 let.

Naprostá většina evropských jeřábů popelavých je v tuto dobu na své migrační cestě k zimovištím v jihozápadní Evropě. „V důsledku globálního oteplování a změně klimatu ale stále narůstá počet jedinců, kteří neodlétají a zimují u nás,“ řekla mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Jenže kvůli mírnějším zimám a menší sněhové pokrývce jsou jeřábi stále schopni najít dostatek potravy a nenutí je nic k tomu, aby trávili zimu jinde. „Bohužel tak ale musí čelit i novým nástrahám, jako jsou například vypuštěné rybníky během výlovů, které pro ně, jak se ukazuje, představují velké nebezpečí,“ dodala mluvčí.

Odborníci tak úhyn jeřábů v bahně rybníku zaznamenali vůbec poprvé. „Úhyn jeřábů nejčastěji způsobují přirození predátoři jako například lišky. Nebo se jim často bohužel stávají osudnými dráty elektrického vedení. Uhynutí v bahně jsme ale zaznamenali poprvé,” řekl Petr Lumpe, ornitolog AOPK RP Správa CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

Jeřábi pak jsou monitorováni. Právě ornitoložka Ticháčková umístila na různé ptáky GPS lokátory. „Vysílačky mapují, kde tito jeřábi nocují. A tam také většinou tráví noci i celé hejno. To je pro nás obrovská výhoda, protože každé ráno pak můžeme na jisto jezdit kontrolovat přesné lokality, jestli tam neuvízl nějaký další nešťastný jeřáb,” dodala Ticháčková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markéta Ticháčková

Štítky jeřábi, rybník, bahno, ptáci, zoo liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři jeřábi uvízli na dně vypuštěných rybníků. Dva uhynuli, další je ve vážném stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.