Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vánoce můžete zahájit už o víkendu se skláři a šperkaři v Křišťálovém údolí

Skláři a šperkaři o víkendu otevřou více než tři desítky ateliérů a dílen, návštěvníky ale přivítají i turnovské, novoborské a kamenickošenovské muzeum a Minimuzeum skleněných betlémů v Železném Brodě. Dne 25. - 26. listopadu se otevřou sklárny, šperkařské a bižuterní dílny i muzea po celém Křišťálovém údolí, aby se v nich mohli lidé naladit na nadcházející sváteční období.

„Sklo k Vánocům jednoduše patří. Připíjíte si o štědrovečerní večeři, nebo při setkáních s rodinou a přáteli. Na stromku se třpytí krásné skleněné vánoční ozdoby. I betlém, který doma stavíte, může být ze skla. Pro skleněnou krásu nemusíte nikam daleko, najdete ji u sklářů z Křišťálového údolí. V jejich dílnách, kde budu teď před Vánoci kromě rozpálené pece vonět i punč a svařené víno, vás rádi přivítají,“ říká náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Vánoční betlémy si můžou zájemci prohlédnout například v muzeu v Železném Brodě, za skleněnými ozdobami se vydat pro změnu do liberecké prodejny a dílny Decor by Glassor, kde mohou obdivovat nejenom nové vánoční ozdoby s motivy obrázků Josefa Lady. V rodinné dílně Evy a Karla Urbanových v Hubálově u Loukovce návštěvníky v zahradě uvítá unikátní rozměrný betlém inspirovaný rozkládacím papírovým betlémem Vojtěcha Kubašty, který vznikl před více než padesáti lety. „U nás v dílně pak budou vystaveny novotisky pohádkových 3D knížek a rozkládací betlémy,“ říká Karel Urban.

Severočeské muzeum v Liberci zve do Křišťálové věže, vstupné do ní bude po oba dva dny výjimečně dobrovolné.  Přístupná bude i jablonecká Střední škola řemesel a služeb. Tam studenti a učitelé pořádají den otevřených dveří spojený s vánočním jarmarkem, na kterém budou nabízet svou tvorbu.

V Jablonci bude v sobotu lákat návštěvníky také novorenesanční budova Sokolovny, kde se chystá vernisáž obrazu Ztracená identita od Moemi Yamamoto. Olejomalba zachycuje historické vrstvy vzniku města, odrážející rozvoj sklářského a bižuterního řemesla v regionu. S tématem je úzce spjata i budova současné sokolovny. Zájemce zaujme i originální audiovizuální instalace z korálkových ověsů v prostoru tamní studny, vytvořená podle návrhu Vítězslava Plavce.

Tradičně se otevře celá řada dílen v Českém ráji, Jizerských i Lužických horách. Podrobný seznam všech dílen, kde se můžete nachystat na Vánoce je zde.

Návštěvníci se také mohou těšit na soutěž, do níž se lze zapojit na všech otevřených místech. Čekají na ně ceny, které věnovali skláři.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Křišťálové údolí

Štítky Křišťálové údolí, Vánoce, otevřené sklárny, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce můžete zahájit už o víkendu se skláři a šperkaři v Křišťálovém údolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.