Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

První vesnický orloj v Česku se přestěhoval do Žibřidic. Provoz zahájí na začátku prosince

První vesnický orloj v Česku po 15 letech opustil Kryštofovo Údolí na Liberecku, stane se novou atrakcí nedalekých Žibřidic, části obce Křížany. Slavnostní zahájení provozu je plánované na 9. prosince.

Bereme ho jako součást oživení, kdy se snažíme nějakým způsobem pozdvihnout centrum této obce," řekl zastupitel Křižan Jan Smolík, který má starost stěhování a zprovoznění orloje.

Orloj od roku 2008 zdobil v Kryštofově Údolí bývalou trafostanici. Vymyslel ho Martin Chaloupka, který zemřel v roce 2015. Poté, co jeho dceři Alici Chmelíkové obec neprodloužila smlouvu na provozování muzea betlémů, rozhodla se přemístit i orloj. Na novém umístění se domluvila právě s Žibřidicemi a Smolík s dalšími ho sestavil ve věži hasičské zbrojnice.

Orloj je osazen 22 figurami, ze kterých je 18 pohybových. Řezbované figury jsou dílem libereckého řezbáře Václava Plechatého, mechanická část orloje je z dílny Františka a Petra Budákových z nedalekého Machnína, Jiří Otmar vyrobil pohybovou mechaniku a kovářské prvky na orloji umělecký kovář Jan Nikendey.

Podle Smolíka bude nutné opravit venkovní části orloje. „Deska s rytinami je zasažená červotočem, takže určitě příští rok plánujeme nějakou renovaci prvků, které jsou na fasádě zvenku. Jinak samotný orloj, ten mechanismus, je výborně promazaný a funguje jak má. A v dobrém stavu jsou i figury," dodal.

Stěhování orloje z Kryštofova Údolí chtěl letos na jaře zabránit Liberecký kraj, neuspěl ale ve snaze odkoupit ho. S majitelkou orloje se neúspěšně snažila domluvit i obec Kryštofovo Údolí. Chmelíková ale už dříve uvedla, že orloj není svázaný s konkrétním místem. „Beru to tak, že chci poskytnout orloj a muzeum další vesnici, a to vesnici Žibřidice jako jejich start-up. Stejně jako to tehdy tatínek poskytl Kryštofovu Údolí, tak já vlastně dělám obdobný krok, aby si lidé zase užili orloj jinde," řekla Chmelíková.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK

Štítky vesnický orloj, Kryštofovo údolí, Žibřidice, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Musí Kryštofák hodně nenávidět... Nakonec i ten pes musí močit jinde. Start-up ? Ty vole, byla by sranda, kdyby Hubáčkovi zapůjčili Ještěd do Zimbabwe. Jenže tady jim aspoň přichází na účet paušál za hyperbolu od města :-D

Sobota, 25. listopadu 2023, 16:05Odpovědět

První vesnický orloj v Česku se přestěhoval do Žibřidic. Provoz zahájí na začátku prosince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.