Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Paliva v Libereckém kraji dál zlevňují, benzin i nafta už jsou pod hranicí 38 korun

Paliva v Libereckém kraji dál zlevňují, benzin i nafta už jsou pod hranicí 38 Kč. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,57 Kč, před týdnem byl o 27 haléřů dražší. O 52 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 37,85 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o necelé tři koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 4,88 Kč na litru víc.

Pohonné hmoty výrazně zdražily loni po 24. únoru s ruskou invazí na Ukrajinu. Cena nafty pak v kraji kulminovala 13. března loňského roku na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejníž se cena nafty od té doby dostala na konci letošního května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem loňského července, kdy byl v kraji litr v průměru za 47,95 koruny. Za posledních šest měsíců byl benzin nejlevnější na konci května, to za litr řidiči platili 36,41 koruny.

Ceny paliv klesají v celém Česku. Benzin se poprvé od konce července dostal pod 38 korun za litr, když za poslední týden zlevnil o 28 haléřů na 37,95 koruny. O 51 haléřů klesla cena nafty, litr je teď v průměru po 38,20 Kč, což je neméně od začátku září. Nejlevnější benzin tankují řidiči v Jihočeském kraji a Pardubickém kraji, kde je litr v průměru za 37,37 Kč. Nafta přijde nejlevněji v Královéhradeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 37,57 koruny. Nejdražší paliva mají dlouhodobě u pump v Praze, kde litr benzinu přijde průměrně na 40,02 koruny a nafta je po 40,14 Kč.

V Libereckém kraji jsou ceny paliv pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně platí za paliva jen motoristé v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Nejlevněji tankují v kraji řidiči na Českolipsku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 37,32 Kč a naftu po 37,59 koruny. Nejdražší jsou v kraji paliva na Semilsku, kde litr benzinu přijde průměrně na 38,19 Kč a nafta za 38,44 koruny.

Kvůli vysokým cenám jezdí už přes rok Češi nakupovat i tankovat do sousedního Polska, kde je levněji a u základních potravin tam zrušili DPH. Na parkovišti u Biedronky v Porajówě byly i dnes dopoledne desítky aut s českou poznávací značkou. U nedaleké čerpací stanice AB od minulého týdne zlevnili v přepočtu o 50 haléřů na litru. Za litr benzinu dnes chtěli 6,97 zlotého (v přepočtu 39,12 Kč), nafta zlevnila na 6,71 zlotého (37,66 Kč). Dál ve vnitrozemí lze tankovat i levněji, ale i v Liberci lze pořídit litr benzinu za méně než 37 korun a naftu pod 38 korun, zjistila dnes ČTK.

Průměrné ceny pohonných hmot v Libereckém kraji k 22. listopadu 2023 (v Kč/l):

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzin, peníze, ceny, Liberecký kraj, nafta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Libereckém kraji dál zlevňují, benzin i nafta už jsou pod hranicí 38 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.