Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Sdílená kola v Liberci: dva tisíce uživatelů, skoro osm tisíc výpůjček

Sdílená kola společnosti nextbike mají v Liberci první sezonu za sebou, i když v ulicích jsou i teď vidět. Od poloviny května do poloviny listopadu si je v Liberci vypůjčilo necelé dva tisíce lidí, celkem proběhlo 7750 výpůjček. Zda budou sdílená kola pokračovat i v příštím roce, to zatím jisté není, vedení města si chce všechna data vyhodnotit.

„Chceme tomu dát jasný řád,“ uvedl náměstek primátora Adam Lenert (ANO). Podle něj totiž v mnoha případech lidé vraceli kola mimo stanoviště k tomu určená. „Získali jsme důležité informace v tom, že víme, kde by měly stojany být, pokud bychom v budoucnu chtěli službu využívat,“ dodal.

Podle dat lidem, kteří kola vraceli mimo stanoviště, nevadila ani pokuta 400 korun. Pokuty navíc jdou společnosti nextbike, což by se případně mohlo změnit až od příštího roku. Pokud tedy sdílená kola ve městě budou dál jezdit. „Čeká nás vyhodnocení celého projektu, abychom si řekli, zda a jak v něm pokračovat,“ řekl Lenert.

Z dat vyplývá, že v drtivé většině lidé využívali kola pro jízdu do patnácti minut a tedy zdarma. Délka jedné jízdy byla v průměru 1,27 kilometru. Nejpilnější cyklistkou pak byla uživatelka Anita P., která si kolo půjčila celkem ve 158 případech.

Město chce také v případě prodloužení služby upravit počet a místa stanovišť, kde se dají kola půjčit a vrátit. „Stanic pro kola bylo 56, chtěli jsme si vyzkoušet jejich umístnění. Někde je to problém. Například u Hokejky žádný městský pozemek není pro odložení kol vhodný. Budeme to dále vyhodnocovat a navrhovat ta místa tak, aby nepřekážela slepcům nebo kočárkům,“ doplnil náměstek.

Podle části liberecké opozice mohl ale projekt už v první sezoně fungovat lépe. „Stanovišť bylo zoufale málo a na sídlištích či okrajích města chyběla úplně. To pak poněkud ztrácí smysl si ta kola půjčovat, když se s nimi dá jezdit jen po centru. Možná by bylo fajn, kdyby Liberec u všech dávno vyzkoušených věcí nevynalézal kolo,“ myslí si například zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem).

Každopádně z ohlasů na sdílená kola vyplývá, že projekt by mohl fungovat. „U sdílených koloběžek bylo špatných vrácení stonásobně více. Nextbike ukázal, že sdílená kola fungují tak, že lidé jsou ukázněnější než u sdílených koloběžek,“ uzavřel Lenert s tím, že narozdíl od koloběžek zaznamenal ke sdíleným kolům od občanů jedinou připomínku.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky sdílená kola, liberec, nextbike, rada města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Ždido-byclikstická a žido kolběžskářská mafie zase útočí,co kurva dodat!!!!!!!!!!!!§

Pátek, 24. listopadu 2023, 12:59Odpovědět

Sdílená kola v Liberci: dva tisíce uživatelů, skoro osm tisíc výpůjček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.