Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Frýdlantský pivovar i venkovská usedlost v Zahrádkách. Kraj má nové památky

Seznam kulturních památek na území Libereckého kraje se nyní rozrostl o dvě zajímavá místa. Mezi chráněná díla se přidala zemědělská usedlost v Zahrádkách a areál zámeckého pivovaru ve Frýdlantu.

Kořeny zámeckého pivovaru, který se nachází u toku řeky Smědá, sahají až do 16. století. „Nejstarší stavby v areálu můžeme datovat ke konci 16. století. Dalšími stavebními úpravami pak areál procházel v 17. a i v první polovině 18. století,“ komentoval Martin Ouhrabka z libereckého Národního památkového ústavu.

Pivo se zde vařilo do roku 1949. Poté se sem vůně sladu a chmelu vrátila v roce 2013. Podle památkářů je areál pivovaru hodnotným dílem. „Najdeme zde řadu stavebních fází, které představují proměnu významného řemeslného pivovaru na průmyslový způsob výroby. Důležitým argumentem pro památkovou ochranu byla také zdařilá obnova areálu i s vařením piva v roce 2013,“ sdělil Ouhrabka.

Druhou památkou se stala usedlost č. 47 v Zahrádkách na Českolipsku. Ta se nachází pod zámkem v těsné blízkosti skalního útvaru Kovářský kámen. Zdejší zemědělský areál, jeho část je zahloubena i v pískovci, vznikal ve třicátých letech 18. století. „Nechal jej postavit Wentzl Zumppe, místní mlynář hospodařící poblíž tohoto gruntu,“ dodal Ouhrabka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zámecký pivovar Frýdlant

Štítky kulturní památka, Frýdlant, pivovar, památka, Zahrádky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantský pivovar i venkovská usedlost v Zahrádkách. Kraj má nové památky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.