Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Teplárna v Liberci zdraží od Nového roku jen minimálně. Cena za gigajoule vzroste na 1024 korun

Teplárna v Liberci zdraží od Nového roku jen minimálně. Cena za gigajoule se pro zákazníky s pětiletou smlouvou zvýší o necelá tři procenta z letošních 955 korun na 1024 korun. Cena ale zahrnuje i daň z přidané hodnoty (DPH), která se v příštím roce zvýší z letošních deseti na 12 procent.

Liberecká teplárna patří do skupiny Enetiqa (dříve MVV Energie CZ), zásobuje ve stotisícovém krajském městě teplem a teplou vodou zhruba 13.000 domácností, desítku průmyslových areálů a přes 120 dalších organizací. Teplo v Liberci patří k těm levnějším, nižší cenu se daří liberecké teplárně držet díky tomu, že není tolik závislá na dodávkách plynu. Pro výrobu tepla využívá plyn minoritně, většinu ho získává ze sousední spalovny odpadů Termizo.

Třeba v sousedním Jablonci nad Nisou platí odběratelé napojení na centrální vytápění víc. Původně měly letos domácnosti včetně DPH podle tarifu platit 1500, respektive 1550 korun za gigajoule tepla. Zpětně jim ale díky zlevnění plynu Jablonecká energetická cenu snížila na 1139, respektive 1179 korun. „O cenách na příští rok se bude teprve jednat," řekla mluvčí společnosti Markéta Hozová.

Jablonecká energetická je už deset let ve stoprocentním vlastnictví města. Před osmi lety investovala do modernizace zastaralého systému centrálního vytápění. Místo jedné centrální kotelny je ve městě 21 menších plynových kotelen, teplo pomáhá zlevnit pět kogeneračních jednotek a také fotovoltaické panely. Ve spolupráci s městem plánuje JE investovat zhruba 200 milionů korun do vybudování dalších solárních elektráren na vlastních i městských budovách o celkovém instalovaném výkonu 3,6 megawattu a k tomu pořídit bateriové úložiště s kapacitou tří megawatthodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Liberec

Štítky ČR, teplo, ceny, firmy, Teplárna Liberec, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna v Liberci zdraží od Nového roku jen minimálně. Cena za gigajoule vzroste na 1024 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.