Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Před radnicí se můžete pokusit o pokoření rekordu v praskání bublinek

U příležitosti libereckých adventních trhů začne v úterý 5. prosince Týden v TULIPANEM. Po dobu několika dnů se můžete těšit na filmy, koncerty, přednášky či diskuzní panely a vrcholem bude pokus o zdolání rekordu v praskání fóliových bublinek. Přidat se může každý.

Už třináctý Týden v TULIPANEM nese tentokrát podtitul „Spolu rozkveteme“. Cílem akce je bořit mýty ohledně lidí s duševním onemocněním, i proto Sdružení TULIPAN otevře prostory Komunitního centra ve Frýdlantské ulici naproti hudebce, kde se můžete ledacos na toto téma dozvědět.

Týden s TULIPANEM bude plný koncertů a vystoupení na náměstí před radnicí, kam v úterý 5. prosince dorazí i Mikuláš s čerty a anděly. Návštěvníci se během týdne mohou těšit na tři nejúspěšnější kapely z letošního ročníku TULIFESTU (Cigarette Pillowbag, Metanol, Vnitrublok) a řadu dalších interpretů včetně vystoupení absolventů z jablonecké Základní umělecké školy nebo Hudebního Studia Kokos. Speciálně pro děti budou připravené interaktivní vánoční hry.

A chybět nebude ani zmíněný pokus o rekord, který je naplánovaný na čtvrtek. Tentokrát bude cílem zápis do České knihy rekordů v největším množství lidí praskajících bublinkovou fólii. „Bublinu vnímáme jako symbol křehké a krásné duše, která snadno může prasknout, v případě duše onemocnět. Symbolicky tak chceme poukázat na to, že o svou duševní kondici bychom všichni měli pečovat stejně jako o své fyzické zdraví,“ vysvětlila ředitelka sdružení Zora Machartová.

K rekordu můžete přispět svou účastí v době od 10 do 18 hodin. Na náměstí v infostánku si vyzvednete kousek bublinkové fólie, popraskáte si a předáte nám ji. Hromadný pokus o rekord se uskuteční ve 13 hodin, takže když přijdete v tento čas, stanete se přímou součástí této mimořádné akce, kterou bude na místě monitorovat komisař pelhřimovské Agentury Dobrý den. Bublinkový čtvrtek pak v 18 hodin zakončí organizátoři velkou bublinkovou show.

Přednášky, dílny pro děti i téma autismu

V Komunitním centru TULIPAN ve Frýdlantské ulici budou celý týden připraven přednášky. K dispozici budou individuální konzultace s psychoterapeutem, přednáška pro rodiče na téma vlivu digitálních médií na děti, přednáška k exekucím, diskuzní panel pro pedagogy, jóga, divadelní wokshop či arteterapie. TULIPAN nezapomněl ani na propojení české a ukrajinské komunity.

Program pro děti bude směřován především do Bistra TULIPAN v Kostelní ulici, kde se malí návštěvníci mohou těšit na vánoční dílničky, zdobení perníčků a keramiky, smyslohrátky nebo malování na obličej. Rodiče dětí budou moct ve čtvrtek a v pátek v době od 10 do 17 hodin v Bistru bezplatně využít individuální konzultaci s logopedkou. A protože bude před Vánocemi, dojde také na Ježíškovu zpovědnici.

Do letošního Týdne s TULIPANEM se letos zapojí také Kino Varšava, kde se v pátek 8. prosince uskuteční symbolická tečka za celým destigmatizačním týdnem. Od 16.30 hodin bude ve Varšavě k vidění kritikou oceňovaný snímek Víkendoví rebelové. Jde o příběh malého chlapce, který nezapadá do třídního kolektivu kvůli poruše autistického spektra. Navzdory vážnému tématu je ale snímek důvtipnou kombinací dramatu a komedie a na své si tu přijdou i příznivci sportovních filmů. Na promítání cca v 18.30 naváže tematická beseda s Lenkou Bittmanou z Národního ústavu pro autismus. Vstupné na film a následnou besedu v Kině Varšava činí 120 korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sdružení TULIPAN

Štítky TULIPAN, advent, přednášky, koncerty, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před radnicí se můžete pokusit o pokoření rekordu v praskání bublinek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.