Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberec chce zastavět proluky, majitelé mohou žádat o změnu územního plánu

Liberec chce zastavět proluky po městě. Majitelům parcel vhodných pro doplnění zástavby proto nyní nabízí, aby si kvůli tomu podali návrh na změnu územního plánu. Žádosti bude město přijímat do 31. ledna příštího roku. Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) odhaduje, že vhodných míst k doplnění bytové či jiné zástavby, kde to územní plán zatím neumožňuje, je po Liberci kolem 20.

Proluk či ulic se zástavbou jen na jedné straně je po městě sice mnohem víc, ne všechny jsou ale podle Lenerta vhodné, aby byly zastavěné. „Samozřejmě si uvědomujeme, že to nejde všude. Takže jsme rovnou řekli sedm bodů, kdy to nepůjde. Jeden je, kdyby byl narušen charakter území a cíle a úkoly územního plánování. Pak je tam třeba narušení dálkových pohledů nebo zúžení takzvaných zelených pásů," řekl Lenert.

Využít nabídky města na skupinovou změnu územního plánu je podle něj pro investory levnější, než kdyby si žádost podávali samostatně. „Jednotlivá změna dílčí lokality dneska přijde na 50 000 korun. V případě, když to děláte jako celek, tak to zaplatí žadatelé poměrně," uvedl náměstek.

Město samo podle něj vhodné pozemky, u kterých by chtělo kvůli výstavbě změnit územní plán, s největší pravděpodobností nemá. „Protože většinou na těch pozemcích jsou veřejné prostory a parky. A to jsou právě ty proluky, které bychom nechtěli zastavovat," dodal Lenert.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, proluky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce zastavět proluky, majitelé mohou žádat o změnu územního plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.