Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Záchranné stanice jsou přeplněné. Přijaly rekordní počet zvířat

Za rekordní, co do počtu přijatých zvířat, označují rok 2023 zástupci záchranných stanic. Do stanic bylo letos přijato ke 12. prosinci celkem 31 473 zvířat a číslo nejspíš není konečné.

V důsledku obrovského nárůstu počtu zvířecích pacientů však záchranné stanice bojují s nedostatkem peněz. „V letošním roce jsme zaznamenali významný nárůst počtu zvířat přijatých do našich záchranných stanic. Současně se výrazně zvýšily náklady spojené s péčí o ně. Stoupají výdaje na pohonné hmoty pro přepravu zvířat, energie pro provoz stanic, krmení a léky nezbytné pro uzdravení a rehabilitaci zvířat,“ uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Organizují tak vánoční sbírku na pomoc záchranných stanic.

Vánoční sbírka Ježíšek pro zvířata hraje významnou roli v pokrytí těchto rostoucích nákladů a zajišťuje, aby záchranné stanice mohly nadále efektivně fungovat a pomáhat zvířatům v nouzi i na počátku roku 2024,“ poznamenal Stýblo.

Podpořit stanice tak může každý na webové stránce Ježíšek pro zvířata.

Zvířata se do záchranných stanic dostanou různými způsoby. Každoročně přijímají ve stanicích opuštěná nesamostatná mláďata (30%) nebo mláďata zbytečně odebraná z jejich přirozeného prostředí (3%). Zvířat ve stanicích však přibývá zejména kvůli lidské činnosti a infrastruktuře (70%).  Člověk nevědomky staví zvířatům do cesty různé překážky a pasti, které negativně ovlivňují jejich přirozené životní prostředí. Odebírají jim místa k životu.

Vrátit do přírody se jich podaří více jak polovinu (55 – 60%). Znamená to však odbornou péči 24 hodin 7 dní v týdnu. Přitom u nás neexistují žádná jiná zařízení, která by pomohla. Jsou pouze záchranné stanice.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSOP

Štítky záchranné stanice, pomoc, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranné stanice jsou přeplněné. Přijaly rekordní počet zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.