Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Krádeží vánočních stromků v lesích je minimum. Pomohla velká nabídka na trhu i opatření proti zlodějům

Vyrazit tajně s pilkou v ruce do lesa pro vánoční stromeček se už dneska nevyplatí. A podle lesníků je takových případů minimum. Pomohla opatření, ale i velká nabídka na trhu.

Počet krádeží stromků před Vánocemi se v posledních letech nezvyšuje, jsou jich desítky ročně. Ubylo jich díky lesnickým opatřením, ale zejména proto, že je na trhu dostatek velmi pěkných pravidelně rostlých dánských a jiných jedlí, které jsou k dostání za přijatelnou cenu,“ říká mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

A pokud si člověk nevybere u prodejců před obchodními domy anebo na jiných prodejních místech, mohou si přijít pro stromek rovnou za lesníky. Stromky z lesních prořezávek prodávají veřejnosti každoročně průměrně za 250 korun na většině lesních správ.

I přesto neponechávají lesníci nic náhodě a v prosinci vždy posilují lesní hlídkovou službu. „U mladých porostů instalujeme fotopasti,“ podotýká Jouklová.

Pokud někoho hlídka při krádeži stromku načapá, zjistí totožnost zloděje a vše oznámí policii. V přestupkovém řízení pak může pokuta za ukradený vánoční lesní stromek dosáhnout až 15 tisíc korun. O trestu rozhoduje státní správa lesů, tedy nejčastěji obce s rozšířenu působností.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vánoční stromky, lesy, krádeže, ČR

Krádeží vánočních stromků v lesích je minimum. Pomohla velká nabídka na trhu i opatření proti zlodějům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.