Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stopka pro rozšiřování areálu na Ještědu? Vyhodnocujeme detaily, říká provozovatel

Co bude s plánovaným rozšiřováním areálu na Ještědu o dvě nové sjezdovky? Zdá se, že jeho provozovatel, společnost TMR, má problém. Podle jejího majitele Igora Rattaje areálu přišlo negativní posouzení vlivu stavby na životní prostředí (SEA). V tom případě by se rozšiřovat nemohlo. TMR se ale zatím se zprávou seznamuje a oficiální stanovisko chce vydat v průběhu ledna.

„Prvního prosince nám z Ještědu přišlo zamítavé stanovisko EIA k našemu plánu rozšíření sjezdovek a rozvoji,“ uvedl v rozhovoru pro iDnes majitel TMR Igor Rattaj. Ten naznačil, že v takovém případě by mohl provozovatel z Ještědu odejít. „Areál se musí rozšířit a kraj s městem musí konečně bouchnout do stolu a rozhodnout, co bude dál. Pokud změny nechtějí, tak to raději zabalíme a skončíme,“ uvedl.

Jenže zmíněný dokument kraj ještě nemá. „Dokumentaci SEA, která má navrženou změnu územního plánu posoudit z hlediska vlivů na životní prostředí, zatím odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje neobdržel. Tudíž žádné konkrétní informace nyní kraj nemá. Předpokládáme, že nám bude pořizovatelem teprve předložena,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Naopak město už dokumentaci SEA obdrželo. „Tato dokumentace je v současné době kontrolována odborem územního plánování, tedy, zda byly naplněny veškeré požadavky dotčeného orgánu životního prostředí, který uplatnil požadavek na zpracování SEA a určil její obsah. A to právě nyní úředníci kontrolují,“ řekl Drbně náměstek primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti Adam Lenert (ANO).

Až poté podle něj může zprávu město zveřejnit. „Předpokládám, že se tak stane v půlce ledna 2024. Současně se zveřejněním dokumentace SEA představím další možnosti postupu v pořizování změn územního plánu na Ještědu,“ dodal.

Konkrétní závěry zatím nechtěl dělat ani ředitel areálu na Ještědu Radek Chalupa. „Zatím mohu pouze potvrdit, že SEA jsme obdrželi a aktuálně se s ní důkladně seznamujeme a vyhodnocujeme detaily. Počítám, že oficiální stanovisko k tomu vydáme někdy v druhé půli ledna,“ řekl Drbně.

Informaci, že by se areál na Ještědu nerozšiřoval, uvítala část liberecké opozice. „Je jasné, že tohle Igor Rattaj nečekal. Původně počítal s tím, že posouzení SEA bude zpracovávat firma, kterou vybral a zaplatil sám. Výsledek posouzení by pak byl určitě jiný. Byl to ale především tlak zastupitelů za Zelené / Liberec otevřený lidem, aby město zadalo zpracování posudku SEA nezávislým odborníkům. A ti potvrdili, co říkáme celou dobu. Kácet lesy pro sjezdovky na Ještědu nyní, v době klimatické krize, je nesmysl a bezohlednost," uvedla v tiskové zprávě zastupitelka Anna Kšírová (LOL/Zelení).

TMR má v plánu na Ještědu vybudovat dvě nové sjezdovky, nádrž na zasněžování a také novou lanovku na hřebeni. Vykácet kvůli tomu chce 52 hektarů lesa.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky ještěd, sea, sjezdovky, liberec, radnice, rozvoj

Stopka pro rozšiřování areálu na Ještědu? Vyhodnocujeme detaily, říká provozovatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.