Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nevyužívaná kotelna a další zchátralé objekty nadobro zmizí z areálu frýdlantské nemocnice

Město Frýdlant získalo dotace na demolici nevyužívaných budov v areálu bývalé nemocnice. Zmizí tak celkem šest objektů včetně bývalé centrální kotelny.

„Centrální kotelna s komínem už nemá ve frýdlantské nemocnici žádný význam, protože dnes už má každá budova svoji lokální kotelnu,“ vysvětlil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. V posledních letech se navíc z brownfieldu stalo útočiště bezdomovců a dalších nezvaných hostů.

K zemi půjde centrální kotelna, základová konstrukce původního skladu, tři komínová tělesa, strojovna i provizorní kotelna. „Demoliční práce budou provedeny postupnou rozebírkou s nasazením těžké mechanizace,“ komentoval Stodůlka. Během manipulace s prašnými materiály bude navíc prováděno intenzivní kropení, to by mělo omezit negativní účinky na okolí.

Zchátralé objekty nyní nahradí zeleň. V plánu je výsadba celkem 128 listnatých stromů a keřů. „Po odstranění těchto budov a komínů vznikne na ploše 2 886 m² plánované přírodní uložiště uhlíku,“ doplnil místostarosta. Celkové náklady na demolici a následnou revitalizaci se pohybují okolo devíti milionů korun s tím, že dotace pokryje zhruba dvě třetiny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky kotelna, brownfield, Frýdlant, Liberecký

Nevyužívaná kotelna a další zchátralé objekty nadobro zmizí z areálu frýdlantské nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.