Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vybudovali ferratu u Semil, nyní se snaží obnovit cestu na Kočičích kamenech

Spolek Vodní brána vybudoval před lety stejnojmennou via ferratu v údolí Jizery nedaleko Semil. Nyní se chce pustit do obnovy via ferraty Kočičí kameny v Jizerských horách.

Před deseti lety vznikla via ferrata u Semil a před čtyřmi lety se dočkala rozšíření. Nyní by spolek Vodní brána rád obnovil ferratu Kočičí kameny, která se nachází nedaleko Hejnic a kvůli špatnému stavu je nyní mimo provoz. To by chtěl autor projektu Martin Marek, známý jako Čokař, změnit.

FOTO, VIDEO: Semilská ferrata by se mohla rozrůst o další cestu, novinkou bude i patnáctimetrová lávka

Od zpřístupnění via ferrata Vodní brána u Semil uběhlo pět let. Nyní by zde mohla vyrůst nová cesta. Třešničkou na lezeckém dortu by navíc byla patnáctimetorvá Barmská lávka.

Via Ferrata Kočičí kameny se nachází v lesích Jizerských hor poblíž Hubertky. Nabízí výhled na Bílý Potok a Frýdlantské cimbuří na protilehlém svahu hor.

Podle něj je via ferrata Kočičí kameny jedinečná tím, že je lehká. Zvládnou ji tak i úplní začátečníci, kteří si poprvé na náročnější výstup netroufají. „Nenajdete v Čechách ideálnější terén pro první lezení s dětmi. Vhodná je i pro nováčky, co mají z lezení obavy,“ komentoval Marek. Podle něj si na lehčím terénu může začátečník upevnit správnou techniku a především získat důvěru i jistotu.

Via ferrata Kočičí kameny nyní potřebuje opravit a spolek má v plánu také nové lano. „Za deset let se sešlapal nástup a dnes už většina lezců nedosáhne na první kotvu,“ uvedl autor projektu. Dále chce spolek například přidat několik kotev v místech, kde se odíralo lano o skálu a nahradit stávající zrezivělé lano novým, silnějším a navíc s protikorozní úpravou. 

Na zafinancování projektu spustili autoři crowdfundingovou kampaň, kterou mohou zájemci podpořit na platformě Startovač.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Vybudovali ferratu u Semil, nyní se snaží obnovit cestu na Kočičích kamenech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.