Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Vánoce budou letos skromnější, na dárcích bude šetřit 60 procent Čechů, tvrdí průzkum

Vánoční svátky budou v Česku letos skromnější, na dárcích bude šetřit 60 procent Čechů, a to zejména pro své příbuzné či přátele. Výdaje za vánoční pohoštění omezí dvě třetiny lidí, šetřit plánují hlavně na silvestrovské oslavě či nákupu alkoholu mezi svátky. Na zimní dovolenou kvůli finanční situaci nevyrazí 70 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Generali Investments koncem listopadu. Zúčastnilo se ho 1050 respondentů.

Strach z připravovaného konsolidačního balíčku tak podle průzkumu Čechy neopustil ani na Vánoce. Jeho dopadů na své peněženky se obává 83 procent respondentů, tedy o dva procentní body více než na konci léta.

„Na vině může být jak vysoká míra inflace, která výrazně zasahuje do rozpočtů domácností a aktuálně ji na sobě pociťuje 82 procent Čechů, tak obavy z vládního balíčku, kterého se obává dokonce 83 procent lidí," uvedl finanční ředitel Generali Investments Marek Beneš.

Kolik utratíte za letošní Vánoce?

Celkem hlasovalo168 čtenářů

Také vánoční pohoštění bude letos chudší, šetřit na něm bude oproti loňsku více Čechů. Silvestr levněji oslaví třetina Čechů a výdaje za alkohol na svátky plánuje omezit poté 35 procent dotázaných. Utrácení za občerstvení na vánočních trzích omezí 36 procent lidí, tedy o šest procentních bodů více než minulý rok. Také štědrovečerní hostina bude letos na vánočních stolech o něco chudší než loni. Na kaprovi s bramborovým salátem bude šetřit 18 procent lidí.

Proti loňsku však klesl počet lidí, kteří plánují šetřit na dětech či pravnoučatech. Třetina Čechů bude naopak šetřit na dárcích pro vzdálenější rodinu, čtvrtina poté na dárcích pro přátele.

Vánočními svátky však šetření nekončí, chudší budou mít Češi také zimní dovolené. Nejet na žádnou zimní dovolenou se letos rozhodlo 70 procent Čechů, tedy o 315 tisíc lidí více než minulý rok. Levnější ubytování v horských oblastech plánují využít čtyři procenta dotázaných, ukázal průzkum.

Vedle vánočních dárků, pohoštění a zimních dovolených jsou české domácnosti nuceny šetřit také na každodenních položkách. Celkem o desetinu stoupl počet Čechů, kteří omezili proti loňské zimě návštěvy restaurací. Čtvrtina dotázaných poté omezuje či ruší předplatné streamovacích služeb. Na potravinách poté šetří téměř dvě třetiny Čechů.

„Šetření neopustilo Čechy podle našeho průzkumu ani po roce a dlouhodobý růst cen je donutil k přehodnocení finančních výdajů za každodenní aktivity. Největší vrásky na čele dělají aktuálně českým domácnostem s ohledem na jejich vlastní finanční situaci opět vysoké ceny energií, a právě proto na energiích nyní šetří," řekl Beneš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Češi, průzkum, Česko, svátek, Vánoce, finance, ekonomika, šetření, svátky

ANKETA: Vánoce budou letos skromnější, na dárcích bude šetřit 60 procent Čechů, tvrdí průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.