Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cena Křesadlo letos přinesla sedm dobrovolnických příběhů

Tradiční cena Křesadlo, která je udělována v rámci Libereckého kraje za dobrovolnickou činnost, zná za rok 2023 své laureáty. Uděleno bylo sedm ocenění.

Oceňování dobrovolníků Libereckého kraje má svou letitou tradici a každoročně vrcholí slavnostním vyhlašovacím večerem. „Letošní ročník Křesadla byl pořádán již po dvanácté. Uskutečnil se díky dlouholeté podpoře společnostní Severočeské vodovody a kanalizace, členem skupiny Severočeská voda a Severočeské vodárenské společnosti,“ uvedla Marie Matějíčková z Komunitního střediska KONTAKT Liberec, které rovněž dlouhodobě zajišťuje chod dobrovolnického centra a vysílá dobrovolníky pomáhat potřebným. Křesadlo letos organizovali jeho zástupci potřetí.

V letošním roce porotu nejvíce zaujalo 7 zajímavých příběhů spojených s osudy lidí, kteří pomáhají.

Cena Křesadlo 2023 v Libereckém kraji

Středa, 20. prosince 2023, 09:53

Cena Křesadlo 2023 v Libereckém kraji
Cena Křesadlo 2023 v Libereckém kraji

První křesadlo získala Soňa Richtrová, která jako dobrovolnice pomáhá v charitativním obchůdku.  Dalším oceněným je Radek Šandor, který dlouhodobě podporuje romskou komunitu a potřebné. Třetí křesadlo patřilo Jitce Jakubičkové, kdy porotci ocenili její snahu zachránit a zpřístupnit veřejnosti zauhlovací věž ve Vratislavicích nad Nisou. Čtvrté křesadlo získala Hana Koudelková, pomáhající v pečujících rodinách převážně s odborným poradentstvím. Páté ocenění ceny Křesadlo putuje dobrovolnickému triu ve složení Marie Komárková, Olga Hečlová, Jolana Strnadová, které připravuje tvořivé aktivity pro pacienty nemocnice. Cenu Křesadlo 2023 získala také in memoriam Petra Kuntošová, zakladatelka liberecké pobočky spolku Amélie pomáhajícího onkologicky nemocným a jejich rodinám.

Hlavním cílem udělování Ceny Křesadlo je ocenit práci dobrovolníků, upozornit na přínos dobrovolnických činností v naší společnosti, zviditelnit příběhy vzájemné a nezištné pomoci. Křesadlo pomáhá seznámit širší veřejnost s pestrostí dobrovolnictví a podpořit další lidi k zapojení se do dobrovolnických aktivit. Je také malou oslavou těch, bez kterých bychom ty úžasné dobrovolnické příběhy nemohli vyprávět, koordinátorů dobrovolníků z nevládních neziskových organizací.

Laureáti ceny Křesadlo 2023 v Libereckém kraji

Soňa Richtrová – Dobrovolnice v charitativním obchodu Adra v Turnově.

Radek Šándor – Působí například v Asociaci romských představitelů Libereckého kraje, má na starosti volnočasové aktivity pro děti, pomáhá sociálně slabým i lidem bez domova, podílel se na provozu Nábytkové banky.

Hana Koudelková – Pomáhá v Jablonci nad Nisou jako dobrovolnice v pečujících rodinách i s odborným poradenstvím.

Jitka Jakubičková – Liberečanka Jitka Jakubičková ze spolku AvantgArt získala ocenění Křesadlo za znovuoživení technické památky, vodárenské a zauhlovací věže v Liberci Vratislavicích, takzvané Zauhlovačky.

Jitka Chladná – Navštěvuje ve svém volném čase seniory ve svém okolí, shání materiální pomoc pro sociálně slabé rodiny. (Stráž pod Ralskem)

Dobrovolnické trio – Jolana Strnadová, Marie Komárková, Olga Hečlová. Dámy společně působí v centru Dobromysl při Krajské nemocnici v Liberci, vytváří dárky pro nemocné na oddělení následné péče, pořádají i kreativní dílny pro pacienty, zdobí nemocniční prostory, organizují akce pro pacienty v Liberci v Turnově ve Frýdlantě na Velikonoce a Vánoce.

Petra Kuntošová – Křesadlo in memoriam – Dlouholetá koordinátorka spolku Amelie v Liberci, úspěšná organizátorka akcí ve prospěch lidí s onkologickým onemocněním a jejich rodin.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Komunitní středisko KONTAKT Liberec

Štítky Křesadlo 2023, dobrovolnictví, Liberecký kraj

Cena Křesadlo letos přinesla sedm dobrovolnických příběhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.