Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Černí pasažéři si v Liberci od Nového roku připlatí. Zvýší se i poplatek za zapomenutou lítačku

Po šestnácti letech se zvýší pokuty pro černé pasažéry v liberecké městské hromadné dopravě. U standardní sazby vzroste pokuta o polovinu z tisíce na 1500 korun, u snížené to bude ze 600 na tisíc korun. Novinky platí od prvního ledna.

„K tomuto kroku bylo na rozdíl od průběžného navyšování cen jízdného přistoupeno poprvé od roku 2008,“ uvedl za dopravní podnik (DPMLJ) Tomáš Krebs.

Černí pasažéři si tak připlatí poměrně výrazně, zvýší se ale i poplatek za zapomenutí cestovního dokladu, tedy lítačky. Místo stávajících 40 korun se bude nově platit stokoruna.

Dopravní podnik se ale rozhodl zavést nový druh poplatku. V uršitém případě totiž bude možné pokutu snížit. „Cestujícímu, který si zakoupí předplatné časové jízdné s minimální účinností po dobu platnosti 90 dnů, a doloží ho do 10 kalendářních dnů od zjištění jízdy bez platného jízdního dokladu na doplatkové pokladně oddělení přepravní kontroly, odpustíme část pokuty,“ vysvětlil Krebs. Místo tisícovky tak v takovém případě lidé zaplatí pokutu o tři sta korun nižší.

Příští rok zdraží i papírové jízdenky v MHD. Cena za základní stoupne z 20 na 24 korun a radnice očekává, že roční tržby z papírového jízdného stoupnou ze 168 o deset milionů. „Není to nijak drastické v celkovém úhrnu, je to jakási valorizace papírového jízdného," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky dpmlj, dopravní podnik, pokuty, černý pasažér

Černí pasažéři si v Liberci od Nového roku připlatí. Zvýší se i poplatek za zapomenutou lítačku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.