Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strážníci obdarovali zvířata v útulku. Se sbírkou je spojený i zajímavý příběh

Strážníci i další zaměstnanci Městské policie v Liberci uspořádali vánoční sbírku pro zvířata v libereckém Centru pro zvířata v nouzi Archa. Dárky pro chlupáče přichystali vůbec poprvé. Iniciátorem celé akce byla jejich kolegyně Tereza Ulčová.

Ženy a muži v uniformách i bez nich mezi sebou vybrali především různé krmivo, ale také hračky a další potřeby pro útulková zvířata.

Než jsem nastoupila k městské policii, v útulku jsem pracovala. Kolegové dříve nic takového nepořádali, a tak jsem po dohodě s vedením městské policie sbírku zorganizovala,“ popsala Tereza Ulčová. Připravila nástěnku, kde si mohli kolegové vybrat mezi pejsky v útulku a pořídit jim potřeby přesně na míru.

Všichni se chytili a doufám, že budeme ve sbírce pokračovat i v dalších letech. Rádi bychom také kromě útulku podpořili i další organizace a potřebné, třeba opuštěné matky s dětmi nebo seniory,“ doplnila strážnice.

Se sbírkou je svázán i zajímavý příběh jednoho ze psů, který se před šesti lety, ve špatném stavu, v útulku ocitl. Jako zanedbaného, nemocného a podvyživeného jej odebrala původním majitelům krajská veterinární správa a shodou náhod se dostal do ruky právě Tereze Ulčové. Rex se nejen zotavil, ale také složil zkoušky a je psím záchranářem.

S Rexíkem to byla láska na první pohled

Se zvířaty byla Tereza Ulčová již od dětství. Již v 5 letech začaly její pokusy o první cvičení. V deseti letech měla prvního psa a někde v tom období začala navštěvovat liberecký útulek Archa jako dobrovolný venčitel. Pár let poté z útulku adoptovala tehdy 8letého křížence německého ovčáka, který se několikrát vrátil z adopce právě pro svou komplikovanou povahu, kdy i pár lidí napadl. Postupem času jsem k němu přibrala do smečky fenku se strachovou agresí z jabloneckého útulku Dášenka. A jelikož se chtěla dále vzdělávat nastoupila v pozdějším věku na Zemědělskou akademii v Humpolci na obor Kynologie. Kde do týmu adoptovala ještě 3letého čínského naháče Pártyho. A přibyl ještě německý ovčák Natcho Da-Kr alias Rasty.

S ním jsme se již na škole začala věnovat záchranářské kynologii. Po úspěšném složení maturitní zkoušky oba začali působit v Záchranné brigádě Libereckého kraje. A odtud to byl už jen k psovodům SDH Hejnice. Od roku 2017 má Rasty splněné hasičské zkoušky stupně pro vyhledávání pohřešovaných osob v terénu a jsou součástí výjezdové jednotky.

V roce 2018, kdy Tereza nastoupila jako ošetřovatelka do útulku Archa přibyl Rexík, který byl KVS odebraný od majitele. Do útulku přišel podvyživený, obalený plstí s přerostlými drápy. Nemohl se pořádně pohybovat, ošetřovatelky z něj oholily 5 kg srsti a první dny jen ležel, močil a kálel pod sebe. „Od chvíle, co jsem ho uviděla jsem věděla, že patříme k sobě. Rex se velice rychle zotavoval a začal se z něj stávat sebevědomý a veselý pes,“ popisuje kynoložka.

Hned poté, co si Rexe mohla z útulku adoptovat, začala pracovat na začleňování psa do normálního života, což do té doby neznal. Nevěděl, co je hračka, pamlsek, pohlazení. Neznal principy učení. „Trpělivou prací a pozitivním stylem učení jsme společně po 17 měsících od adopce docílili první úspěšně složené zkoušky z poslušnosti. Pak se k tomu přidal výcvik záchranařiny, které se nyní věnuje pět let. Rexík je snaživý hodný pejsek ovšem v těle mu koluje krev teriéra, takže někdy nemá svůj den a nehne s ním ani stádo slonů,“ vypráví Ulčová.

Momentálně má tedy strážnice pět psů, Rastyho, Pártyho a Rexe. Další je trailový labrador Croga Lorcan Sannur Rydgadur alias Voldemort, který se pod taktovkou SDH taktéž připravuje na roli záchranného pátracího psa a BO Malinois Frére Severní Procyon alias Béďa, který se připravuje na kariéru u městské policie.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Liberec

Štítky sbírka, Městská policie Liberec, Centrum pro zvířata v nouzi Archa, Liberec

Strážníci obdarovali zvířata v útulku. Se sbírkou je spojený i zajímavý příběh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.