Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Šok, zní z univerzity. Před budovou G vzniklo pietní místo

Také libereckou univerzitu zasáhla tragická událost, ke které došlo ve čtvrtek v Praze. Na univerzitním náměstí vlaje černá vlajka, ta česká je na půl žerdi. Před budovou G vzniklo pietní místo, kde v sobotu v poledne proběhne pietní setkání.

„Slovy ani nelze vyjádřit smutek, který cítíme nad tragickými událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Smutek a zároveň obrovské rozčarování. Na něco takového nejsme v českém kontextu vůbec zvyklí. Je to šok. Je to hrůzné. Paní rektorce Králíčkové jsem vyjádřil upřímnou soustrast v těžké chvíli, kterou Univerzita Karlova nyní prochází,“ uvedl rektor liberecké univerzity Miroslav Brzezina.

K tragické situaci se vyjádřil i Akademický senát univerzity. „Tento krutý čin je šokem pro celou akademickou obec. Je také útokem proti akademické obci na všech univerzitách v ČR. Náš život nebude stejný jako včera. Akademická půda je přístupná diskuzi a různým názorům, ale není připravená na tyto extrémní činy. Jsme přesvědčeni, že je třeba udělat vše proto, aby se již podobná událost neopakovala,“ uvedl senát.

Na univerzitním náměstí vzniklo pietní místo před budovou G, kam může veřejnost přijít zapálit svíčku. V sobotu v poledne na místě proběhne vzpomínkové setkání.

Podle mluvčího univerzity Radka Pirkla se bude i v Liberci řešit zabezpečení. „S bezpečnostními opatřeními jsme na tom na TUL a asi obecně na vysokých školách, jako byla filozofická fakulta. Vysoké školy na něco takového nejsou připraveny, pohyb osob je na univerzitě volný. Patří k dobrým zvyklostem akademického života, že například přednášky jsou veřejně přístupné všem, tedy široké veřejnosti, nejen studentkám a studentům," uvedl.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky univerzita, liberec, pieta

Šok, zní z univerzity. Před budovou G vzniklo pietní místo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.