Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ohňostroje někde zrušili, jinde zůstávají. Primátoři vyzvali veřejnost k oslavám bez zábavní pyrotechniky

V Doksech či Skalici u České Lípy se rozhodli zrušit novoroční ohňostroje a připojit se tak k městům a obcím napříč zemí, která se k tomuto kroku odhodlala z piety k obětem tragické události na Karlově univerzitě v Praze. Naopak Turnov či Stráž nad Nisou ohňostroj nezruší. Primátoři statutárních měst vyzvali veřejnost, aby byla letos na Silvestra v užívání pyrotechniky střídmá.

K nepořádání novoročních i silvestrovských ohňostrojů vyzval dopisem zástupcům měst a obcí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V Libereckém kraji však téměř nikde už řadu let ohňostroje nepořádají. Na Silvestra neměl být ani letos nikde, novoroční plánovali na čtyřech místech.

První zareagovali ve Skalici u České Lípy, kde se rozhodli ke zrušení už v průběhu týdne. „Dohodli jsme se na tom. Ta výzva (ministra Rakušana) k tomu přispěla, ale přemýšlel jsem nad tím už před tím," řekl starosta obce Jiří Löffelmann (Úspěšná obec). Druhým městem, které ohňostroj zrušilo, jsou Doksy. Jeho zástupci se rozhodli včera, že plánovanou novoroční pyro akci v zámecké zahradě zruší. „Přidáme se tím k pietě," řekl starosta Doks Roman Fajbík (BOD 21–bud.-odpověd.-důvěra).

Naopak ohňostroj bude ve Stráži nad Nisou a v Turnově, kde ho plánují na první lednový den. „Výzvu důkladně zvážilo vedení města, a naprosto se ztotožňuje s tím, aby obyvatelé omezili užití pyrotechniky na Silvestra či v průběhu Nového roku. Novoroční ohňostroj 2024 proběhne v pondělí 1. ledna v původně plánované podobě. Nechceme tím zpochybnit pietu, ale společně připomenout příchod nového roku, který vždy přináší určitou naději do budoucna,“ uvedlo mimo jiné vedení města na facebookových stránkách.

Výzva primátorů míří k lidem

Největší města v kraji, Liberec a Jablonec nad Nisou, neměla ani v plánu ohňostroje organizovat, oba primátoři však vyzvali veřejnost ke střídmosti s ohledem na tragickou událost, která se stala 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

S ohledem na tragickou událost, která se stala 21. prosince, žádám občany města, aby na konci roku zvážili používání zábavní pyrotechniky a letos si tento zvyk odpustili,“ vyzval primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Současně připomněl, že po celý rok, vyjma 31. 12. a 1. 1., pro občany města platí vyhláška, která povoluje použití zábavní pyrotechniky pouze na vymezeném území. A to konkrétně ve sportovním areálu ve Vesci.

Také jablonecký primátor Miloš Vele (ODS) vyzval Jablonečany, aby silvestra a Nový rok slavili bez zábavní pyrotechniky. „Vzhledem k předvánočním tragickým událostem na pražské univerzitě a v Klánovickém lese se nám jakékoli střílení zdá minimálně nevhodné. Chápu, že lidé chtějí přivítat Nový rok, ale domnívám se, že jej mohou slavit i bez zábavní pyrotechniky. Proto bych rád požádal všechny občany, aby do roku 2024 vstoupili bez petard, dělbuchů a rachejtlí. Všichni si po tom emocionálně vypjatém období zasloužíme klid. Je to minimum, které můžeme udělat pro ty, kdo byli tragédií postižení,“ uvedl primátor Vele.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ohňostroje, pieta, obce a města, Liberecký kraj

Ohňostroje někde zrušili, jinde zůstávají. Primátoři vyzvali veřejnost k oslavám bez zábavní pyrotechniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.