Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vydejte se na novoroční výšlapy na rozhledny v okolí. Stačí si vybrat

První den nového roku můžete každoročně vyrazit na výšlapy na rozhledny v regionu. Na řadě míst se pořádají už desítky let, například na vrchol Ještědu půjdou lidé už po devětačtyřicáté. Stačí si jen vybrat.

Už 49. novoroční výstup na Ještěd pořádá oddíl turistiky KČT – TJ Lokomotiva Liberec. Registrovat se zájemci mohou 1. ledna 2024 na místě před startem, a to od 9 do 11 hodin na konečné tramvajové stanici v Horním Hanychově (před restaurací Čerti na Ještědu), případně na rozcestí nad Výpřeží.

Trasa povede po modré turistické značce na vrchol Ještědu ve výšce 1012 m n. m. Délka výletu je zhruba 5 kilometrů, cílem je chata Rohanka. Pořadatelé připomínají, že se akce koná za každého počasí a na vlastní odpovědnost. Je zakázána chůze pod lany. Dalším doporučením je použití turistických hůlek a při zhoršení povětrnostních podmínek při sestupu zvolit trasu zpáteční cesty po silnici. Každý účastník obdrží na vrcholu pamětní list a originální novoroční razítko. Startovné je 30 korun. Propozice v příloze.

Novoroční výstup na rozhlednu Frýdlant pořádá 1. ledna 2024 také Klub turistů Frýdlant. Sraz účastníků je na náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu, od 13 do 14 hodin. Dospělí zaplatí za start 50 korun, ostatní 30 korun.

Trasa pro pěší měří 8 kilometrů a půjde se okolo města, cyklotrasa k rozhledně má 21 kilometrů. U rozhledny čeká na účastníky novoročenka a odznak Novoroční čtyřlístek. Chybět nebude něco na zahřátí i dobrého do žaludku.

Novoroční výstup na rozhlednu Nisanku v Nové Vsi u Jablonce nad Nisou pořádá 1. ledna také Novoveský okrašlovací spolek. Vyšlápnout k rozhledně si můžete v čase od 10 do 14.30 hodin. U rozhledny čeká na výletníky něco na zahřátí i na památku.

Tradiční je také novoroční výstup na rozhlednu Štěpánku. Na nejstarší rozhlednu v Jizerských horách můžete přijít v čase od 10 do 16 hodin. Výšlap opět organizuje Klub českých turistů. Přístup ke Štěpánce je pěšky po značených turistických stezkách z Tanvaldu, Kořenova a Příchovic.

Novoroční výstup můžete absolvovat 1. ledna 2024 také na rozhlednu Černá Studnice, koná se už jeho 39. ročník.  V cíli jsou turisté očekávání v čase od 9 do 16 hodin a startovat mohou kdekoli. Těšit se můžete na výhledy z rozhledny i otevřenou restauraci.

Tradiční hvězdicový výstup můžete první lednový den vyšlápnout i na Kozákov. Cílem je Riegrova chata na vrcholu hory. Trasu si zvolte podle svých sil a možností, v cíli budou na výletníky čekat odměny v čase od 9 do 15 hodin. Těšit se můžete na diplom, odznak i vrcholové razítko. A něco dobrého na zub.

Desátý rok po sobě pořádá Klub českých turistů Česká Lípa také novoroční hvězdicový výstup na Holý vrch. Cíl je 1. ledna 2024 na vrcholu Holého vrchu od 10 do 14 hodin. Každý účastník obdrží na vrcholu kopce účastnický diplom a bude i veřejná sbírka – zakoupením Novoročního čtyřlístku přispějete na podporu budování turistických tras pro vozíčkáře.

Novoroční výstup na Strážník bez kyslíkových přístrojů pořádají už po devatenácté v Rokytnici nad Jizerou. V pondělí 1. ledna 2024 je sraz mezi 13 – 15 hodinou u hlavní skály. Délka trasy je do 4 km, záleží odkud půjdete. Je připraveno pamětní razítko, které si můžete otisknout do kalendáříku, který na Strážníku dostanete za 10 Kč. Můžete si na místě také opéct buřta, nejlépe, když si přinesete s sebou a s polínkem na oheň. Nebude chybět něco na zahřátí. Letos Klub českých turistů na místě pořádá veřejnou sbírku Novoroční čtyřlístek, kdy 30 Kč přispějete na zajištění aktivit pro zdravotně postižené občany. Po přispění obdržíte samolepku a kalendářík s logem Novoročního čtyřlístku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marek Šaroch, Jan Strakoš

Štítky novoroční výšlapy, rozhledny, Liberecký kraj, 1. ledna 2024

Vydejte se na novoroční výšlapy na rozhledny v okolí. Stačí si vybrat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.