Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Sněžení se objeví jen na horách, v týdnu má především pršet

Očekávaný sníh se začátkem ledna nedorazí. Podle meteorologů bude v nadcházejících dnech především pršet, pokud začnou poletovat sněhové vločky, tak to bude jedině v úterý 2. ledna. Poté se oteplí. I proto platí výstraha na povodňovou bdělost.

V západním až jihozápadním oceánském proudění bude přes naše území postupovat frontální systém. V úterý bude zataženo, od jihozápadu má pršet a sníh může přecházet v déšť se sněhem, což platí pro polohy kolem 400 m. n. m. V polohách kolem 1000 m. n. m. bude sněžit. Na horách čekáme trvalejší sněžení. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nižších polohách připadne 2-6 cm, na horách 10-15 cm nového sněhu.

V souvislosti s tím také platí výstraha na povodňovou bdělost, vodní toky mohou vystoupat na 1. stupeň povodňové aktivity. Výstraha zatím platí do úterních 22. hodin.

Nejvyšší denní teploty 2 až 5 °Celsia, na horách -2 až +1 °Celsia, večer přijde oteplování. Foukat bude mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, ve Frýdlantském výběžku čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Od středy k nám začne proudit velký a teplý vzduch. V noci očekáváme zataženo a déšť, nad 1000 m n.m. zpočátku sněžení. Na horách vydatnější srážky. K ránu protrhávání oblačnosti a déšť jen místy. Nejnižší noční teploty ve večerních hodinách 5 až 2 °Celsia, na horách 1 až -2 °Celsia, během noci oteplování. Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, na horách 7 až 11 m/s.

Přes den bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Na horách i trvalejší déšť. Nejvyšší denní teploty 6 až 9 °Celsia, na horách 1 až 4 °Celsia. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

I v dalších dnech bude na naše území proudit od západu teplejší a vlhký vzduch. „Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území přeháňky nebo občasný déšť, během dne postupně nad 900 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Večer ubývání srážek,“ uvedl Martin Hynčica z ústeckého ČHMÚ.

Nejnižší noční teploty budou 7 až 3 °Celsia. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °Celsia. Vát má mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, ve Frýdlantském výběžku místy s nárazy až 15 m/s, odpoledne bude výrazně slábnout.

Ani v pátek se počasí příliš nezmění, ale už nebude tolik pršet. Mý být oblačno až zataženo, zpočátku přechodně až polojasno a ráno ojediněle mlhy. Ojediněle slabý déšť, v noci a ráno nad 900 m n. m. slabé sněžení. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °Celsia. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °Celsia. Vát má slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky počasí, týden, předpověď, Liberecký kraj

Sněžení se objeví jen na horách, v týdnu má především pršet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.