Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V roce 2024 bude v Česku zřejmě k vidění polární záře i jasná kometa

Polární záři, jasnou kometu nebo zatmění Měsíce budou zřejmě moci vidět lidé v Česku v příštím roce. Na obloze se objeví také meteorické roje, sdělil Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

„Pod nebe nás nalákají opět meteorické roje i dále možné polární záře viditelné z našeho území. Hlavně ale pěkná nebeská setkání planet s Měsícem a neposledně také částečné zatmění velkého Měsíce a s velkou pravděpodobností jasná kometa Tsuchinshan–ATLAS," uvedl Petr Horálek

Polární záře se mohou objevit po celý rok a také roje meteorů se vyskytnou během roku několikrát. Zmíněná kometa by mohla být zřejmě k vidění od konce září do konce října a částečné zatmění měsíce 18. září. „Bude sice procentuálně malé, ale rozhodně očima velmi pěkně pozorovatelné. Toto zatmění bude vidět v celém průběhu v západní polovině Česka," sdělil ústav k zatmění Měsíce.

Zmíněné úkazy jsou podle přehledu na webu ústavu pozorovatelné z Česka a Slovenska a budou mít pravděpodobně dobré pozorovací podmínky. Do pozorování však může zasáhnout počasí. Lidé by také pro lepší pozorování měli podle odborníků vyrazit mimo města, kde viditelnost úkazů zhoršuje takzvané světelné znečištění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky úkaz, obloha, astronom, polární, záře, kometa, zatmění, 2024

V roce 2024 bude v Česku zřejmě k vidění polární záře i jasná kometa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.