Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Poprvé na Boulder Point. Co je dobré vědět před první návštěvou?

PR článek

Komplexní aktivita prověřující celé tělo, překonání sebe sama, absence nutnosti ovládat složitou metodiku i pořizovat drahé vybavení. Úspěchy Adama Ondry a zařazení mezi olympijské sporty. To vše dělá z boulderingu stále populárnější sport. Vyzkoušet ho můžete na libereckém Boulder Pointu.

Úvod nového roku je obdobím předsevzetích a plných posiloven. A také objevování nových sportovních aktivit, protože „se chceme dostat do formy“. Vyměňte letos obligátní zvedání činek v posilovně za něco mnohem zábavnějšího. Překonejte prvotní obavy a vyrazte na lezeckou stěnu pro bouldering.

Boulder Point, sídlící v libereckých Ruprechticích, představuje se svými více než 800 metry čtverečními jednu z největších ‚boulderovek‘ u nás. A sportovní lezení, kam bouldering spadá, už dávno není výsadou jen hrstky nadšenců.

„Sportovní vyžití u nás najde úplně každý. Máme tu různé typy profilů a téměř dvě stovky boulderů všech obtížností. Na své si tu přijdou děti, naprostí začátečníci i ostřílení lezci,” popisuje Eva Podroužek Fryšarová, manažerka boulderingového centra.

Lezení pod dohledem

Aby Boulder Point nováčkům první návštěvu usnadnil a zpříjemnil, pořádá otevřené lekce s příznačným názvem „Bouldering na zkoušku“. Zájemci mohou přijít v některém z vypsaných termínů (4. / 16. / 25. / 30. ledna) mezi 17:45 a 19. hodinou, kdy jim bude k dispozici zkušený průvodce Marek, lezec s více než třicetiletou praxí a také nadšením své znalosti a dovednosti předávat.

„Jsme si vědomi toho, že spousta lidí má v souvislosti s lezením strach. Neví, jak na to. Mají strach z výšek a třeba i neznámého prostředí. Veškeré tyto obavy chceme rozplynout,“ vysvětluje Eva P. Fryšarová. „Na lekcích pro úplné nováčky, začátečníky či mírně pokročilé kolega Marek Klíma zodpoví veškeré dotazy a poradí s technikou,“ dodává. Lekce jsou zdarma, platí se jen vstupné na lezeckou stěnu.

Boulder Point přináší odpovědi na nejčastější otázky nových návštěvníků.

1) Co je to bouldering?

Jde o jednu z disciplín sportovního lezení, lezení provozované bez jištění, bez lana. Leze se pouze do několika metrů výšky, vlastně jak komu vyhovuje. Výhodou boulderingu je, že jej můžete provozovat samostatně, bez parťáka, a není ani potřeba znát metodiku jištění.

2) Proč vyzkoušet bouldering?

Stejně jako každý sport, tak i lezení má pozitivní vliv na oběhový a dýchací systém a pohybový aparát. Jedná se o komplexní aktivitu, při které se zapojuje široké spektrum svalů těla. Díky pravidelnému boulderování tělo sílí, přičemž je výhodně využito pouze váhy vlastního těla. Zlepšuje se koordinace těla. Bouldering zároveň namáhá hlavu, protože nad jednotlivými pohyby a krokovými sekvencemi se vyplatí přemýšlet. Je třeba plná koncentrace.

Bouldering je vhodný už pro velmi malé děti, kdy pozitivně přispívá k jejich dobrému psychomotorickému vývoji. Může jej společně provozovat celá rodina. Odradit by vás neměla ani tělesná konstituce, přestože nadváha je do určité míry limitujícím faktorem. Na druhou stranu právě díky pravidelné silové aktivitě se tělo formuje a díky nárůstu aktivní svalové hmoty se rovněž zvyšuje bazální metabolismus (= efektivněji spalujete).

Lze sportovat sám, ale i se podporovat v partě nebo si tu dokonce najít nové kamarády.

Boulderování je zábava i prostředek duševní hygieny, zároveň si v něm můžete klást stále nové výzvy a překonávat sebe sama.

3) Co mě čeká?

Na Boulder Pointu jsou pravidelně připraveny téměř dvě stovky boulderů různých obtížností. Boulder je postaven z chytů a stupů vždy v jedné barvě, ty by se měly následovat (případně je mimo cestu možné využívat chyty a stupy různých barev). Opatřen je kartičkou s klasifikací, označeny jsou i startovací chyty a cílový top (ten je potřeba oběma rukama pár vteřin podržet, nikoliv se jej jen dotknout). Bouldery se znakem jednorožce jsou svou povahou určeny převážně dětem. Pro dospělé jsou dobrým začátkem cesty s klasifikací 3 a 4 vyžadující oporu tří pevných bodů.

Před samotným lezením je žádoucí tělo vhodně zahřát a dopřát mu dynamický strečink. K rozcvičení slouží na Boulder Pointu také vybavená tělocvična.

4) Je strach na místě?

Bojíte se výšek? Lezení obecně představuje výborný prostředek pro to tento strach postupně odbourat. Při boulderingu se navíc leze pouze do několika málo metrů – v případě Boulder Pointu to jsou přibližně 4 metry. Nemusíte však lézt až nahoru, pohybovat se můžete i horizontálně, tzv. traverzovat. Výhodou boulderingu je to, že odpadá nutnost znalosti metodiky jištění. Na boulderovce je třeba se pohybovat se zvýšenou opatrností a dobře se koukat kolem sebe – zejména nad sebe.

Chcete si nechat poradit (třeba s technikou lezení) a mít vedle sebe oporu? Navštivte některou z novoročních otevřených lekcí na Boulder Pointu nebo si zamluvte lekci s trenérem.

5) Co mám mít s sebou?

Zejména chuť, nadšení a dobrou náladu. Potřebujete pohodlné sportovní oblečení, které vás nebude omezovat v pohybu. Přičemž nemusí jít o ty nejnovější kousky – na stěně si jej pravděpodobně umažete od magnézia a můžete si jej také odřít.

Lezečky, speciální obuv pro lezení, vám na Boulder Pointu zapůjčí. Stejně jako magnézium, které využijete pro to, aby se vám nepotily ruce. Veškeré vybavení si můžete rovněž zakoupit v místním obchodě.

Před první návštěvou je nutné provést registraci, která slouží jako souhlas s provozním řádem. Děti mladší 15 let musí jít na stěnu s dospělým doprovodem, mládežníkům do 18 let pak stačí čestné prohlášení podepsané zákonným zástupcem.

Ohodnoť článek

Štítky Lezení, Bouldering, Sport, Zábava

Poprvé na Boulder Point. Co je dobré vědět před první návštěvou?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.