Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne mírně zlevnil, nafta zdražila

V Libereckém kraji od minulého týdne mírně zlevnil benzin, nafta ale zdražila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 35,31 Kč, před týdnem byl o tři haléře dražší. O dva haléře na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 35,85 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin zhruba o korunu na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili téměř o dvě koruny na litru víc.

Paliva jsou levnější než 24. února 2022, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, která ceny vyhnala nahoru. Benzin byl tehdy průměrně za 37,31 Kč a nafta po 36,30 koruny. Cena nafty kulminovala v kraji 13. března předloňského roku na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejníž se cena nafty od té doby dostala na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem předloňského července, kdy byl v kraji litr průměrně po 47,95 Kč. Nejníž se cena dostala před dvěma dny - v úterý, kdy byl za 35,20 Kč, teď opět roste.

Zlevňování pohonných hmot v Česku se zhruba po třech měsících zastavilo, ceny benzinu i nafty od minulé středy nepatrně stouply. Benzin zdražil o dva haléře, aktuálně se prodává v průměru za 35,86 koruny. O tři haléře zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,18 Kč. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Jihočeském kraji a Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 35,10 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam mají průměrně po 35,49 Kč. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu přijde průměrně na 38,18 Kč a nafta je po 38,27 koruny.

V Libereckém kraji se ceny paliv drží pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně platí za benzin a naftu motoristé v jižních Čechách, Ústeckém, Královéhradeckém a Zlínském kraji, v Karlovarském a Pardubickém mají levnější naftu. Nejméně platí za paliva motoristé na Českolipsku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 34,92 Kč a naftu po 35,8 koruny. Nejvíc platí za benzin motoristé na Semilsku, kde za litr dají průměrně 36,02 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Jablonecku, litr je tam průměrně za 35,96 koruny.

Kvůli vysokým cenám jezdí už více než rok Češi nakupovat i tankovat do sousedního Polska, kde je levněji a nulové DPH u základních potravin prodloužili o dalšího čtvrt roku. I ve čtvrtek před polednem převažovala na parkovišti u Biedronky v Porajówě auta s českou registrační značkou. U nedaleké čerpací stanice AB chtěli dnes za litr benzinu 6,75 zlotého (v přepočtu 38,16 Kč), nafta byla za 6,49 zlotého (36,69 Kč). Dál ve vnitrozemí lze tankovat i levněji, v Liberci ale začínají ceny benzinu i nafty na 34,90 Kč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne mírně zlevnil, nafta zdražila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.