Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vězni pomáhají v Liberci roky. Loni se zapojili do obnovy hřiště nebo čištění potoka

Od roku 2015 využívá Liberec na pomoc na nejrůznějších místech města vězně z liberecké vazební věznice. Dohromady pomohli už u sta projektů. Vězni se do pomoci zapojují dobrovolně a bez nároku na odměnu.

„Zapojování odsouzených, kteří si svůj trest odpykávají v liberecké věznici, do údržby veřejného prostoru započalo již v roce 2015 první společnou akcí. Od té doby se spolupráce výrazně rozšířila na nejrůznější práce ve veřejném prostoru a výrazně se zvýšila také četnost jednotlivých akcí,“ uvedla mluvčí města Jana Kodymová.

Loni se tak vězni zapojili už do jubilejní sté akce. Tou největší byla v roce 2023 likvidace porostu u letiště, kde poté vzniklo pietní místo. „Uklidit téměř čtyři tisíce metrů čtverečních plochy trvalo šest dní, přičemž ručně bylo sebráno několik desítek tun odpadu,“ dodala mluvčí. Další větší úklid proběhl v Ruprechtickém lesíku, kde bylo zlikvidováno také několik opuštěných míst od lidí bez domova.

Vězni se ale loni zapojili i do obnovy dětského hřiště v Kateřinkách nebo vyčištění zaneseného koryta Jizerského potoka. Do pomoci městu se přitom zapojují dobrovolně a bez nároku na odměnu.

„Město Liberec tak ušetří nemalé finance, které by na tyto práce musely být vynaloženy. Odsouzení jsou do těchto akcí zapojováni v rámci terapeutických programů a dalších extramurálních aktivit s cílem upevňování pracovních návyků, narušení vězeňského stereotypu a budoucího začlenění do společnosti,“ uzavřela Kodymová.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky vězni, liberec, vazební věznice, město, liberec

Vězni pomáhají v Liberci roky. Loni se zapojili do obnovy hřiště nebo čištění potoka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.