Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hlasování o Alej roku potrvá do konce ledna. Arnika odtajnila pořadí

Pět alejí v Libereckém kraji bojuje o titul Alej roku. Hlasovat pro ně může veřejnost do 25. ledna. Na podporu hlasování nyní sdružení Arnika, které anketu pořádá, odtajnila průběžné pořadí.

Nejlépe si zatím v našem kraji vede alej nedaleko od Muzea Cimrmanovy doby vedoucí do lesoparku Na Sluneční v Příchovicích na Tanvaldském okruhu.

Hlasování o nejoblíbenější Alej roku 2023, do kterého se již zapojila široká veřejnost, odstartovalo na začátku listopadu. Hlasování probíhá na webu alejroku.cz, dosud však nebylo vidět, kolik hlasů jednotlivé aleje nasbíraly a jak si v soutěži vedou.  To se dočasně změní a lidé se mohou podívat, jak si jejich oblíbená alej vede a případně pro ni sehnat další hlasy,“ vysvětluje Luboš Pavlovič, mluvčí společnosti Arnika.

Zde můžete hlasovat pro ALEJ ROKU v Libereckém kraji.

Stav hlasování bude viditelný do čtvrtka 18. ledna 2024. Hlasování skončí 25. ledna, takže týden před ukončením hlasování nebudou počty hlasů opět vidět. Vítězná alej za celou Českou republiku i čtrnáct krajských vítězek tak budou opět velkým překvapením.

V Libereckém kraji soutěží zmíněná alej v Příchovicích, dále alej k Bažantnici mezi Frýdlantem a Krásným Lesem, březové stromořadí k Roudenskému rybníku v Karlovicích, lipová alej u Sedmihorek a kaštanová alej u Arnoltic.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout zájem veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině.  Anketa upozorňuje lidi na význam vzrostlých stromů, které jsou důležitou součástí našeho prostředí a přinášejí užitek lidem i volně žijícím živočichům. V zimě stromořadí snižuje riziko tvoření sněhových jazyků a zavátí vozovky sněhem. Během soumraku, za deště či mlhy usnadňuje  řidičům orientaci, ukazuje směr. Aleje také působí jako přírodní větrolam a zmírňují boční vítr. Linie stromů navíc utvářejí harmonický charakter a typický ráz české, moravské a slezské krajiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Pernicová

Štítky alej roku, hlasování, soutěž, Liberecký kraj, ČR

Hlasování o Alej roku potrvá do konce ledna. Arnika odtajnila pořadí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.