Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zákaz dronů nad Troskami. Rušily hnízdící sokoly

Od ledna do června nad troskami nesmí létat drony. Důvod? Rušily by hnízdící sokoly, kteří jsou v té době velmi citliví na rušení. Právě přelétávající drony by mohly úspěšnost vyvedení mláďat ohrozit. Proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR používání dronů v této oblasti omezila.

„Sokolům vadí především pohyb nad hnízdem nebo v jeho bezprostřední blízkosti. Pokud jsou vyrušeni, mnohdy hnízdo opustí. To se stalo i sokolímu páru na Troskách před dvěma lety. Žádáme proto všechny milovníky létání s drony, aby svou zálibu provozovali někde jinde. Dejme sokolům šanci,“ vyzývá Jiří Klápště z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

AOPK celou oblast monitorovala a je zjevné, že rodičovský pár sokola stěhovavého bývá při hnízdění skutečně rušen létajícími letadly bez pilota a modely. „Ptákům vadí především nalétnutí do vyšší nadmořské výšky, než je umístěno hnízdiště. Sokoli jsou tak rušeni při inkubaci snůšky, může dojít k zastydnutí či opuštění vajec. Ohrožena jsou ale i mláďata po vylíhnutí. Dospělí sokoli se totiž kvůli dronům bojí přilétat na hnízdo a hrozí tak retardace vývoje mláďat kvůli nedostatečnému krmení, dehydrataci či podchlazení,“ vysvětlil Klápště.

Oblast zákazu létání dronů je zhruba 350 až 400 metrů od hnízda sokolů na Troskách. Rozsah této plochy byl stanoven na základě výsledků dlouhodobého sledování sokolů stěhovavých na dané lokalitě a prokázání hnízdního chování v přírodní památce Trosky.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky trosky, sokoli, hnízdění, drony aopk

Zákaz dronů nad Troskami. Rušily hnízdící sokoly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.