Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji vylepšil mráz, otevřou se další sjezdovky

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji vylepšil mráz, který umožnil v minulých dnech výrobu technického sněhu. Díky tomu skiareály na víkend otevřou další sjezdovky, vyplývá z informací od provozovatelů středisek.

V Liberci na Ještědu přibude sjezdovka Bucharka, která je vhodná pro děti a začínající lyžaře. „Teploty byly dostatečně nízké, abychom mohli naplno zasněžovat a sněhu přibývá výrazně. Dokázali jsme spravit Novou Skalku po dlouhotrvající oblevě a podmínky na ní jsou vynikající. V sobotu spouštíme Bucharku a když to dobře půjde, tak od 20. ledna i Pláně," uvedl ředitel skiareálu na Ještědu Radek Chalupa. V plném provozu bude od tohoto víkendu i cvičná louka pro malé děti. Ve středu na denní a noční lyžování přišlo na Ještěd zhruba 700 lidí, o víkendu očekává Chalupa výrazně vyšší návštěvnost.

Provoz ve svých střediscích v Jizerských horách rozšíří v následujících dnech i společnost Ski Bižu, což platí hlavně pro Tanvaldský Špičák, který je největším skiareálem těchto hor. Od pátku tam bude v provozu druhá lanovka. „Spouštíme Špičák I s modrou sjezdovkou a dál dosněžujeme červenou a černou," uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. V dalším areálu Ski bižu, který je v Bedřichově, přibude od sobotu k dětskému cvičnému svahu červená sjezdovka na Malinovce. Na Severáku v Hraběticích je otevřená část Sever a zasněžuje se Jih. Přes týden lyžují v areálech Ski bižu hlavně děti ze školních lyžařských kurzů. „Ve středu jich bylo asi 1200 až 1300," odhadl Bažant.

Širší nabídku bude mít od pátku i krkonošský Harrachov. „Otevíráme modrou sjezdovku v Rýžovišti a pokračujeme v zasněžování červené," uvedl za středisko Vlastislav Fejkl. Ve skiareálu v Harrachově podle něj denně lyžuje do 1000 lidí, navíc rolba upravila magistrálu pro běžkaře. Fejkl jim doporučuje, aby buď vyjeli nahoru lanovkou na Čertovu horu nebo jako nástupní místo využili Rýžoviště. „Je to lepší varianta než okolo Mumlavy, tam je to zledovatělé," dodal.

Rozšíření provozu chystá i další krkonošský skiareál, který je v Pasekách nad Jizerou. „Zasněžujeme ve dne v noci a asi přidáme na víkend jednu sjezdovku podél lanovky," uvedl za středisko Martin Řípa.

V největším středisku v kraji, v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, se nyní lyžuje na zhruba třetině ze 17 kilometrů sjezdových tratí. Na víkend zřejmě nic dalšího nepřibude. „Zasněžujeme a usilovně pracujeme na červené sjezdovce," uvedl ředitel skiareálu Filip Braun. Z Lysé hory se tak dá zatím sjíždět po modré sjezdovce a Slalomáku, podmínky jsou podle Brauna ideální. Denně v pracovních dnech lyžuje zhruba 800 lidí. „Areál je poloprázdný, a přitom jsou to teď ty nejlepší podmínky na zimu. Je to hezké lyžování," dodal Braun.

Opatrní by měli být běžkaři, kteří vyrazí do Jizerských hor. „Z důvodu nižší vrstvy sněhu se na tratích objevují vytátá místa - dbejte prosím, zvýšené opatrnosti zejména při sjezdech," uvedla na svém webu Jizerská o.p.s., která se stará o úpravu stop na jizerskohorské magistrále.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky k lyžování v Libereckém kraji vylepšil mráz, otevřou se další sjezdovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.